Арифметика – складна штука, в ній треба періодично практикуватися

Арифметика – складна штука, в ній треба періодично практикуватися

Арифметика – складна штука, в ній треба періодично практикуватися.

Вирішив я тут трохи відновити свої навички у цій галузі знань на вартості оренди офісу Державного підприємства “Дія” у 2021 році. Пандемію, локдаун та роботу “на удальонці” до уваги поки не беремо. Тьху на них.
Отже, умови задачі: на оренду офісу дієві просять (і отримають, не сумніваюся) 21 мільйон 600 тис. гривень наших з вами гривень.
Багато це чи мало?
Розбираємося повільно та не поспішаючи.
Державні санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в офісних приміщеннях: не менше 6 кв. м. на особу.
Але ж у ДП “Дія” не беруть аби кого (середня зарплата по ДП: 84 тис. грн./міс).
Там працюють лише модні та молодьожні хіпстери з крутезними скілами, не те шо якісь гребці на якихось там галєрах.
Тому нехай буде їм 12 кв.м. на особу, удвічі більше, з пуфіками та релакс-зонами, акваріумами та переговорками з кава-машиною.
Хто не в курсі, у більшості органів державної влади дуже далеко навіть до 6 кв.м. на особу. Це просто до відома.
Але ж вони не модні і не молодьожні, тому облишимо тих лузерів.
Зараз в ДП “Дія” працює близько 50 людей, а на наступний рік заплановано 150 (непогане збільшення утричі як для світової пандемії, між іншим).
Звісно, у офісному центрі не нижче А класу. Бо ж не хухри-мухри, а додаток Дія розробляють круті хлопці та дівчата. Як його можна розробляти у В-класі чи недайбоже С-класі? Фу.
Отже, для комфортної роботи ДП Дія у 2021 році (з неясними перспективами щодо удальонки) потрібно близько 1800 квадратних метрів (150 людей Х 12 кв.м.) у офісному центрі А-класу, звісно, у центральному районі столиці, бажано на Печерську. Бо інакше – ніяк, це ж ясно.
Дивимося скіко коштує оренда із заданими параметрами у місті нашому Києві.
Найбільшу суму я знайшов 1 131 429 грн на місяць, це за 1587 кв.м.
А ДП Дія заклало собі у бюджетец карантинного 2021 року десь 1 800 000 гривень. Наших з вами гривень, оскільки я поки не чув, щоб ДП Дія якимось чином генерувала власний прибуток.
Віднімаємо у стовпчик 1,8 млн мінус 1,13 млн і отримуємо майже 700 тис. грн. зайвих коштів щомісяця. Більше 50% від звичайного крутого рівня. Але ще з максимальними параметрами, на яких теоретично можна було б і попуститися: попрацювати у менш пафосних офісних центрах та менш престижних районах міста. Там можна запросто вкластися у 0,5 млн. гривень на місяць, утричі менше запланованого дієвими шейхами.
І це все лише не одній оренді офісу.
А всього у міні-цифрі заплановано таких ґешефтів на більше мільярда гривень у 2021. Там і закордонні відрядження у найдорожчі міста Світу (нагадаю – у країні пандемія і увесь світ працює онлайн), і загадкова «технічна підтримка», і «модернізація та впровадження», і КСЗІ (тільки планується?), і 5,5 млн, грн на СМС-опитування громадян про ЦНАПи, і купа інших ніштяків.
Окрема цікавинка: AWS, виявляється – це «послуга з розвитку інтернету», ггг.
Ось такий «безкоштовний додаток». Як там казали у недавні, не цифровізовані, до-корупційні часи: «пілорама»? А сьогодні це «діджиталізація».
Хто хоче пруфів та евіденсів, рекомендую вивчити усі документи тут: https://cutt.ly/uhfDzMg
І ще одне скажу.
Багато що можна було б вибачити класним дієвим хлопцям та дівчатам, якби вони виробляли дійсно класний продукт світового рівня, надійно захищений та кібербезпечний. Навіть невеличкі шахер-махєри з бюджетними коштами (хоча насправді ні, і досить такі немаленькі).
Але чи дійсно Дія є такою: безпечною та світового рівня?
Про це розкажу детально 5 грудня на онлайн-мітапі OWASP Ukraine. По суті, це таке собі місце, де щорічно збираються професіонали якраз з безпеки додатків. Зазвичай збиралися вживу, зазвичай у Львові, але цього року доводиться онлайн. Еехх (тяжко зітхає).
Ось така заплутана наука арифметика.
Не виключено, що я щось важливе не врахував в обрахунках.
Але я ж одразу попередив, що арифметика – складна штука, і не кожен здатен її опанувати. Мені поки якось не дуже вдається.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.