Балтійський бізнес-форум 2020: Адріатичне, Балтійське та Чорне море – виклики сьогодення

Балтійський бізнес-форум 2020: Адріатичне, Балтійське та Чорне море – виклики сьогодення

ХІІ Балтійський бізнес-форум вперше відбувся онлайн 23-26 листопада. Ідея цього заходу полягає в посиленні співпраці в регіоні ABC (Adriatyk, Bałtyk, Morze Czarne)  – Адріатичному, Балтійському та Чорному морі. Він охоплює не лише держави-члени Європейського Союзу, але також економіки Туреччини та України, які є важливими для регіону.

Вперше ББФ онлайн

Балтійський бізнес-форум – це значна щорічна економічна подія, яку організовує Міжнародна асоціація «Європа-Північний Схід» (ENEIA) у співпраці з іншими установами, зокрема Польсько-Українською Господарчою Палатою. Цього року онлайн-захід модерував Президент ENEIA та ПУГП, запросивши взяти участь відомих політиків та урядовців Польщі.

У рамках першої дискусійної панелі професор та колишній прем’єр-міністр Марек Бєлка відповів на важливі запитання: на що впливає пандемічна криза в Європейському Союзі; як щодо нового бюджету ЄС, а Польща в ЄС чи коли закінчиться економічна криза?

Другий день 12-го Балтійського бізнес-форуму омбудсмен з питань малого та середнього підприємництва Адам Абрамович розповів про зіткнення кризових втручань держави та потреб підприємців.

Третій день ББФ був присвячений дискусійній панелі про регіональну співпрацю. Зрештою, Щецин, Свіноуйсьце та Західнопоморське воєводство лежать в одній з точок географічного трикутника Адріатичне – Балтійське – Чорне море, або Ініціативу трьох морів. Яка умова та перспектива такого формату регіональної співпраці – це обговорили професор та депутат Павел Коваль та Яцек Соха, колишній міністр фінансів.

Головною темою останнього дня 12-го Балтійського бізнес-форуму став COVID-19: випробування для уряду та місцевого самоврядування обговорювали маршал Західнопоморського воєводства Ольгерд Геблевіч, голова правління Метрополії Казімєж Карольчак, мер Сопота Яцек Карновський та мер Свіноуйсця Януш Жмуркевич, а також мер Лодзі Ханна Здановська.

Добрі, історичні традиції торгівлі слід зміцнювати, інвестуючи в сучасну транспортну інфраструктуру, інтерконектори для енергетичної безпеки та нові форми співпраці між владою та місцевими громадами в регіоні трьох морів – основна актуальна задача для організаторів та друзів Балтійського бізнес-форуму: https://eneia.pl/

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства