Без українського експорту сільське господарство Європи не витримає

Без українського експорту сільське господарство Європи не витримає

Український експорт сільського господарства є одним з найбільших у світі. Під час глобальної пандемії коронавірусу продукція України матиме велику роль у продовольчій безпеці по всьому світу.

За словами заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та торгового представника України Тараса Качки, Україна є важливим гравцем, який забезпечує продовольчу безпеку – не тільки свою власну, а й інших регіонів. Без української аграрної продукції європейське сільське господарство не витримає. Матиме місце постійний і зростаючий попит як по обсягах, так і по цінах.

Україна є нетто-експортером, тобто виробляє більше, ніж споживає. Українська аграрна промисловість “годує увесь світ”, експортуючи соняшникову олію та кукурудзу. Однак, за словами заступника міністра, зовнішня торгівля пшеницею має здійснюватись дуже обережно, щоб не призвести до нестачі в Україні. А деякі традиційні продовольчі товари в Україні не перекривають попит власною промисловістю. Є ринки, де Україна залежна від імпорту. Це пов’язано зі зміною клімату та структури українського сільського господарства.

Однак Україна є серйозним світовим експортером в сільському господарстві. На думку торгового представника українці маєють звикати сприймати себе як глобального гравця та вимагати відповідної поваги, а також не маніпулювати на зовнішньому ринку та бути передбачуваними.

Не секрет, що в очах багатьох європейських виробників Україна – найбільша загроза. Відповідно для того, щоб говорити про збереження чи розширення відкритого ринку з Євросоюзом, потрібно подолати таке упереджене ставлення до України деяких європейських виробників та асоціацій. До карантину в відповідних українських чиновників була можливість активно подорожувати та підтримували діалог з польськими та пан’європейськими асоціаціями. Відомо, що Україна є одним з найбільших виробників сільськогосподарської продукції в Європі та у світі. Тож, зараз українські товари грають велику роль у збереженні продовольчої безпеки у світі.

“Я сподіваюся, що в умовах пандемії коронавірусу усвідомлення того, що Україна є важливим постачальником продукції для Європейського Союзу, одним з акторів, які гарантують продовольчу безпеку ЄС, дасть нам можливість уже нинішнього року говорити про тіснішу співпрацю, більше відкриття ринків із Євросоюзом. Цей досвід — свідомого ставлення до підтримки виконання контрактів, постачання продукції, мирного співіснування, взаємодопомоги в умовах коронавірусу — закладе фундамент для більш сприятливих переговорів і щодо перегляду умов Угоди про асоціацію”, – заявив Тарас Качка. Саме останнє питання було предметом розмови під час зустрічі у Києві та Варшаві керівництва Польсько-Української Господарчої Палати з торговим представником України.

Огляд підготувала Анна Стожко

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства