Чому месенджер не може бути одночасно зручним і безпечним: роз’яснення фахівця з кібербезпеки

Чому месенджер не може бути одночасно зручним і безпечним: роз’яснення фахівця з кібербезпеки

У вечрі п’ятниці Громадське радіо цікавилося безпекою відео-спілкування у популярних месенджерах.

Якщо дуже коротко, то концепція така: або зручність, або безпека.

Поганий вибір, знаю. Але хто сказав, що знайти розумний баланс лекго?

І, користючись нагодою, вчергове прошу: не користуйтеся росіянським телеграмом. Це ж не супер-важливо особисто для Вас, вірно?

Стаття нижче:

“Чому месенджер не може бути одночасно зручним і безпечним: роз’яснення фахівця з кібербезпеки.

Месенджер Telegram працює над створенням технології групових відеодзвінків, обіцяє створити її до кінця 2020 року. Про це йдеться у блозі компанії. У Telegram зазначають, що режим глобальної ізоляції вказав на необхідність ефективних інструментів відеокомунікації, але зараз більшість месенджерів пропонують щось одне з двох — або безпеку, або зручність.

«Наша мета об’єднати ці дві якості в одному сервісі. Тому ми цьогоріч сфокусуємося на створенні технології безпечних групових відеодзвінків. Запуск планується до кінця 2020 року», — повідомили в Telegram.

Нагадаємо, від глобального карантину чи не найбільше виграв сервіс для відеозв’язку Zoom та його засновник Юань Чжен.

Які месенджери є найбільш безпечними та чому потрібно обирати або безпеку, або зручність, ми запитали у фахівця з кібербезпеки Костянтина Корсуна.

Костянтин Корсун: Я категорично не рекомендую користуватися месенджером Telegram, адже міфи про його «захищеність» створює російська пропаганда. Насправді, росіянин Павло Дуров спочатку продав свою соціальну мережу росіянам, потім він нібито поїхав за кордон, нібито там створив цей месенджер, який нібито захищений. Але чітких доказів про те, що він захищений, не існує. Я рекомендую взагалі видалити його зі своїх гаджетів.

Я категорично не рекомендую користуватися месенджером Telegram, адже міфи про його «захищеність» створює російська пропаганда. Я рекомендую взагалі видалити його зі своїх гаджетів.

Насправді, всі люди обирають баланс між безпекою та зручністю в користуванні месенджерами. Але варто знати, що там, де використовуються відеодзвінки, низька безпека. І компанії, які розробляють ці сервіси, завжди вирішують досить складну задачу. Адже вони постійно намагаються знайти баланс між можливістю надати зручний сервіс користувачам і одночасно забезпечити їхню безпеку. Поєднати, особливо для відеодзвінків, ці дві складові технічно дуже важко. Наприклад, Signal або Wire відео не надають, але вони більш сконцентровані на безпеці. Месенджери, які надають можливість відеозв’язку, убезпечити на порядок складніше, адже потік трафіку у порівнянні з голосом, набагато більший. І швидко зашифрувати цей трафік так, щоб не було затримок, дуже важко. Тому тут баланс між зручністю і безпекою, як і будь у чому в кібербезпеці.

Для відео непогано працює WhatsApp, непогано працює Viber і ще кілька відеосервісів. Але слід розуміти, що і WhatsApp, і Viber, і FaceTime, і Facebook Messenger свого часу мали проблеми з безпекою. Це життя, і воно бентежне: кожен додаток і кожен сервіс не може бути ідеально захищеним. Таких просто не існує наразі.”

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.