«Держава – не дармовий банкомат для багатіїв»

«Держава – не дармовий банкомат для багатіїв»

«Держава – не дармовий банкомат для багатіїв»: коментар для Цензор.НЕТ.

Цензор.НЕТ: Як ви оцінюєте внесений Кабміном законопроект «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності»? Маєте намір голосувати «за» чи «проти»? Чому?

Ірина Верещук: Щодо законопроекту 3260, то я маю намір голосувати «За».

По-перше, цей законопроект стосується досить вузького кола наших громадян, а саме – колишніх власників банків. І серед цієї категорії наших громадян святих та бідних немає.

По-друге, що стосується колишніх власників банків, суть закону досить проста: держава має припинити опосередковано субсидувати багатіїв. Бо коли держава вкладає гроші в націоналізацію банку, утримує його, а потім повертає колишнім акціонерам, це, по суті, означає субсидування багатіїв. Бо, взагалі-то вкладати гроші в капітал банків мають акціонери, а не держава. Чому банки стають неплатоспроможними? Зазвичай це тому, що власники крадуть гроші зі своїх банків, та/або менеджмент погано управляє банком, або обидва ці варіанти.

По-третє, колишні власники банків мають багато грошей, гарних адвокатів та лобістів. Іноді держава є досить безпорадною в юридичному протистоянні з колишніми власниками банків. Певні положення цього законопроекту направлені на те, щоб юридична війна з державою не перетворилась у вигідний бізнес.

Так, цей законопроект виписаний досить концентровано та жорстко. Думаю, це покращить поведінку власників діючих банків.

Тут справа не в Коломойському, а в принципі взаємовідносин між державою та власниками банків. Держава – це не дармовий банкомат для багатіїв. Зрештою, нам є куди витрачати бюджетні кошти, особливо зараз.

? Більше за посиланням: https://censor.net.ua/r3184686

Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України