Діджиталізація в Україні потерпіла руйнівного фіаско

Діджиталізація в Україні потерпіла руйнівного фіаско

Діджиталізація в Україні потерпіла руйнівного фіаско, товариство. Розчавлена з бризками по асфальту.
Поки екзальтовані SММ-ники з айкосами на самокатах носяться зі своїм хз навіщо потрібним додатком за бубільйони доларів, пердунва з Мінфіну надзюрила прямо у їхнє піонерське багаття.
Під приводом детінізації економіки та боротьбу з відмиванням злочинних коштів, випускники вищої трускавецької школи бізнесу наказали подати усім приватним компаніям відомості про своїх кінцевих бенефіціарів та структуру власності. Штраф за неподачу або невчасну подачу – до 51 тисячі гривень.
І справа не тільки в тому, що більшість цієї інформації давно є у їхніх же базах даних. Кувшинні рила не стали паритися з приведенням до ладу державних баз даних та реєстрів, уніфікацією та оцією вашою інтероперабельністю. Ні, це занадто складно. Мінфінівські умніки крутанули свої арифмометри і на пальцях підрахували, що значно ефективніше буде наказати сраним бізнесюкам самим порахуватися на ать-два.
І не в тому справа, що на все-про-все бізнесу дано всього лише три місяці, два з яких – літо. «Такахулі» – назва цього сорту грузинського вина стала концептуальною основою наукового обґрунтування такого над-короткого терміну для виконання адачі загально-національного масштабу.
Справа у формі подачі такої інформації.
Подати треба роздруковані на папері форми, а також паперові нотаріально завірені копії паспортів-книжечок.
Тобто офіційний ідентифікаційний документ найвищого ступеню довіри, дані про дату та місце видачі якого, про його серію та номер, з повними персональними даними зберігаються і суворо охороняються державою цілою армію різних охоронців – виявляється, треба ще й завіряти?? Но-та-рі-а-льно.
У мене питання – а нахіба тоді видавати паспорт?
У вас, канцелярські тварюки, є всі дані по всім паспортам, які колись видавалися у цій країні. Підніміть свої сраки, надішліть запити і перевірте. Але ніт, то забагато роботи. Самі нам все несіть, а ми оштрафуємо якщо не принесете.
Кажуть, нібито для паспортів-книжечок у реєстрах немає оцифрованих фотографій, і це заважає контролерам порахувати усі зароблені бізнесом гроші.
Поясніть мені, будь ласка, а ЯКИМ ЧИНОМ скан нотаріального завіреного паспорта допоможе вам, розумово відсталим, оцифрувати фотографії паспортів? Тобто у них є усі «форми 1» – оригінальний еталон всього того, що написано у паспорті – але вони ставлять всю країну раком заради того, щоб отримати «скан скану» паспорта. Це як в музеї замість оригіналу Джоконди вимагати нотаріальну копію з репродукції.
Десь якась юрдична фірма написала, що можна не подавати нотаріальну копію у разі, якщо у спеціальному місці у паперовій формі вказати номер з нового закордонного паспорту – буцімто, по цьому номеру підтягнеться цифрова фотографія.
Брехня, я перевірив: «операцію відмовлено». Це дослівна цитата, між іншим. Розумійте як хочете. Ця фраза може означати що завгодно: «нам потрібна нотаріальна копія паспорта, а не оце ваше все», «ваші дані вже внесено, тому нахіба другий раз вносити, до побачення», «ви помилилися у номері якогось одного паспорту, але не скажемо де і якого», «у ЦНАПі фігово відсканували і не все читається», «внесено все начебто ок, але наша система сьогодні зависла, тому ідіть у дупу».
І навіть немає у кого спитати, кому написати навіть паперового листа. Піду утретє ніжками до ЦНАПу, шо робити.
Хто сказав «електронний цифровий підпис»? Який такий КЕП? Ні, не чули.
Уся країна вже кілька років подає податкові звіти у електронній формі через особистий кабінет з використанням ЕЦП/КЕП і всім начебто більш-менш ок.
У Мінфіні про це не в курсі.
Не існує наразі можливості подати структуру власності в електронному вигляді. Чому? На це логічне питання ті, хто всю цю люту діч придумав – не відповідають. А якби трохи включили мозок, то зрозуміли б, що так було б і швидше, і легше обробляти, і більш достовірно, ніж від нотаріуса.
Нотаріус він шо? Від просто відсканує та завірить усе, шо ви йому принесете. Перевіряти справжність паспорта – не його функція. Шльопне на свій скан свою печатку, візьме свої 500 гривень – і до побачення, приходьте ще. І це якщо нормальний, «білий» нотаріус.
Але більш за все бісить те, що ця вся аналогово-паперова вакханалія буяє при наявності спеціально створеного Міністерства, с-ка, цифрової, с-ка, трансформації.
Більше 200 рил на фантастичних як для госухи зарплатах вигадали собі додаток-іграшку і бодрячком пиляють на ній мільйони, влаштувавши на посали директорів директоратів усі криворізькі та запорізькі квартали, а також їхніх друзів, родичів, сусідів та випадкових перехожих.
Але мало того. Ватажок всього цього цифрового сброду ще й призначив у кожне міністерство свого власного «смотрящєго», причому у чині заступника міністра. Саме для того, що діджиталізацію діджитилізувати, щоб скрізь Paperless, щоб системи електронного документообігу, щоб ЕЦП, автоматизація щоб.
І в Мінфін теж призначив, а як же ж. Олександр Грубіян його звати, математик за освітою, між іншим. Був Директором Департаменту ІТ в казначействі.
Але попри усю цю чудову цифрову піраміду та за наявності цифрового заступника міністра, Мініфін видає монструозну дикість у кращих традиціях розвинутого совка на максималках. На очах усього «цифрового» міністерства, яке проковтнуло язика та ніяк не коментує усю цю паперову мінфінівську маячню. Цілий заступник міністра фінансів з цифрової трансформації ніяк не вплинув (чи не хотів?) на протиприродне рішення міністерства.
Де всі ваші програми інформатизації, дієві?
Де мільйони доларів від західних донорів на навчання чиновницького апарату основам цифрової грамотності?
Де наведення порядку з державними базами даних? Оце таким чином «наводиться порядок»?
А шо там стосовно пафосної заяви Президента, що після 24 серпня 2021 жоден чиновник не матиме права вимагати паперового документа? https://cutt.ly/mEEIG06
Президент ваш взагалі в курсі, що Мінфін чхати хотів на його обіцянки?
Тому у мене проста пропозиція, товариство.
Усе міністерство циркових трансформацій, на чолі з тамтешнім цифровим царьком – вигнати на мороз, з формулюванням «повна службова невідповідність займаним посадам».
Незаконне міністерство – розформувати, пофарбувати та викинути. Усіх кодерів із задоволенням розберуть галери, а усіх інших – відправити сканувати паспорти-книжечки та писати запити до міграційної служби. Або на «велике крадівництво», або он саджати обіцяний Янелохом мільярд дерев.
«Цифровий» комітет Верховної Ради – розформувати, а тамтешніх тролів-федієнок відправити туди, звідки вони намалювалися. Не знадобилися.
Цифрових комісарів Федорова – звільнити з посад, самі посади CDTO – скасувати, а з мінфінівського цифро-комісара – публічно зірвати погони, стягнути кожанку та відібрати іменний маузер.
Після такого феєричного державного факапу, який виконав Мінфін, сама ідея існування «міністерства ІТ» вважається дискредитованою, а усім, хто два останні роки сцяв нам в очі про «жижиталізацію» – заборонити на 10 років обіймати державні посади.
А весь Мінфін відправити вивчати основи комп’ютерної грамотності, і випускати з них лише після заліку на знання значення слова «цифровізація» та безпомилкової розшифровки буквосполучення «ЕЦП/КЕП». І потім теж заборонити доступ до державного управління на 10 років.
За публічне згадування словосполучення «міністерство цифрової трансформації» ввести штраф у розмірі 51 тисячі гривень за кожне таке згадування.
Це ж треба до такого додуматися – вимагати у людей нотаріально завіряти паспорти, видані самою ж державою? Під страхом космічних неадекватних штрафів вимагати паперові докази того, що і так є у державних базах даних?
Ось вам випадок, коли хочеться волати : «Так де ж ваша цифровізація, мать її, коли вона так потрібна?! Коли ж вона почнеться?»
Чи не задля запобігання подібного 3,14деця і було створено ціле міністерство? Саме для того, щоб не дозволяти тупим чиновникам перекладати на людей свої обов’язки? Так же ж задумувалося, а, Федоров?
Але тихо, як миші, сидять жижиталізатори у своїх оупенспейсах, відморожено уставившись у макбуки, боячись вставити слово проти очевидної дурості запліснявілих чиновників Мінфіну. Навіщо конфліктувати з собі подібними? Вони свою корову доять, ми – свою, все чікі-пікі.
Краще затулимо у свою криву Дію ще кілька непотрібних функцій та продамо це лохторату як чергову перемогу діджиталізації. А шо там витворяють інші чиновники – та не наша справа, питайте у них. Ми тут для вас цифровізацією займаємося, тварі ви невдячні, для вас же ж.
Не хочу я такої боротьби з відмиванням коштів. Не варто заради пошуку копійки підпалювати стогривневу банкноту. І міністерства діджиталізації теж не хочу. Воно оглушливо провалило свій іспит на право існування.
Тому – на мороз МЦТ.
Сідай, незадовільно. Без права на перездачу.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.