Дивний інцидент стався у новорічну ніч

Дивний інцидент стався у новорічну ніч

Дивний інцидент стався у новорічну ніч.

За три хвилини до півночі деякі користувачі раптово втратили можливість бачити трансляцію усіх або деяких телеканалів.
У моєму випадку виникла помилка у роботі додатку онлайн-телебачення Megogo (і вони вже це визнали на момент написання допису).
При цьому, за даними SpeedTest, провайдер надавав доступ у звичайному режимі, у моєму випадку 90/65 Mbps Up/Down.
І що характерно, Г+Г транслювалося, а от телеканал Прямий зламався. І саме якраз о 23:57, якраз тоді, коли П. Порошенко мав би вітати українців з новим роком.
Багато хто зіткнувся зі схожою ситуацією, хоча звинувачував свого провайдера у «відсутності доступу до Інтернет».
Хоча може бути ситуація, схожа на мою: винуватий не провайдер, а сервіс ретрансляції телеканалів через додаток (так зване «онлайн-телебачення»), наприклад Megogo або SweetTV, або OLL.TV, або якийсь інший. І цей додаток зламався з незрозумілих причин саме за три хвилини до нового року. При тому, що Зеленський на той момент вже завершив свою промову, яку розпочав промову за 2 хвилини раніше запланованого, о 23:48. Як знав.
Дивний і підозрілий збіг.
Серед можливих версій не можна виключати цілеспрямовану атаку на сервери Megogo якраз з метою блокування роботи додатку у певний час.

Але багато чого залишається невідомим.
Зокрема:
1) Чи користувалися ті, хто зіткнувся із зазначеною проблемою, додатком Megogo? Чи, можливо, іншим додатком ретрансляції телеканалів?
2) Чи проводилися під час інциденту заміри швидкості доступу до Інтернет на незалежних пристроях? Якщо так – які результати?
3) Чи зверталися постраждалі до свого Інтернет-сервіс-провайдера та/або провайдера ретрансляційного (телевізійного) сервісу? Що відповів провайдер(и)?

Ця інформація можу бути отримана лише від кінцевих користувачів.
Провайдери, які не мали брудних намірів, не повинні мати мотивів приховувати правду.
Натомість ті, хто правду хочуть приховати, будуть ігнорувати запити або відповідати формальними відписками, або взагалі брехати та звинувачувати користувача.

Різним клієнтам різні провайдери можуть брехати різне.
Але якщо зібрати більш-менш релевантну статистику від постраждалих користувачів, то можна буде зрозуміти чи була це атака, чи цілеспрямований зговір, чи випадковий збіг обставин. Результати такого громадського розслідування – оприлюднити.
Звертатися до суду у цій країні наразі немає сенсу, але відмовитися від послуг певних провайдерів і трохи зіпсувати їм карму та фінансові показники – цілком реально.

Тому прошу тегнути у коментарях тих, хто мав проблему з переглядом трансляції привітання Президента у новорічну ніч та просити їх відправити мені у месенджер інформацію по пунктах 1, 2, 3. Писати це у публічних коментарях не раджу.
Можливий текст звернення до провайдера навожу у скріншоті під постом.

Заздалегідь вдячний за допомогу у розслідуванні.
Одразу тегаю Roman BurkoAndrii Pertsiukh

 

 

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.