«Дія» пояснила свій феєричний факап під час голосування на нацвідборі Євробачення

«Дія» пояснила свій феєричний факап під час голосування на нацвідборі Євробачення

«Дія» пояснила свій феєричний факап під час голосування на нацвідборі Євробачення: https://cutt.ly/PwX4Mqet Давайте розбиратися. Ключова теза: «Дія» отримала майже 19 млн запитів за першу хвилину голосування».
По-перше, я сильно сумніваюся, що із заявлених «20 мільйонів користувачів», активними є хоча б половина. На моє обережне припущення, не менше третини людей колись були просто змушені встановити собі цей додаток для того, щоб скористатися якоюсь послугою, яка була (чи є) доступною виключно через Дію. Наприклад, отримати «ковідну тисячу», «ковідний сертифікат» або зараз придбати квитки на потяг «Київ-Варшава». І багато хто, скориставшись такою монопольною послугою – перестали користуватися додатком або взагалі видалили його. Реальну кількість «живих» користувачів Дії нам не скажуть, точніше не нададуть можливість перевірити. Не за цієї каденції.
По-друге. Навіть якщо повірити, що користувачів дійсно 20 мільйонів – навряд чи хоча б чверть з них дивилася нацвідбір Євробачення. Нехай, умовно, 5 мільйонів «дієвих» дивилося. Хоча може бути значно менше.
По-третє. З тих користувачів Дії, хто таки дивиться – не всі голосують. Не знаю який це може бути відсоток, але, мабуть, десь приблизно як серед виборців, які не ходять голосувати на вибори Президента чи Верховної Ради. Лінь, небажання проявляти свою позицію, просто не хочуть – причини різні. Ну, нехай 3 мільйони з 5 вирішили проголосувати.
По-четверте. Думаю, більше половини з тих, хто хотів проголосувати – не голосують у першу хвилину. Знаю це зі свого досвіду, з часів, коли я дивився і ми з родиною голосували. Від початку відліку години на голосування, нам показують ще раз короткі прев’юшки виступів усіх учасників, і це триває десь 5 хвилин. Потім ще раз. І ще раз.
Ризикну припустити, що у першу хвилину почало голосувати не більше 10%. Це десь 300 тисяч виходить. Нагадую, усі ці цифри – чисто емпіричні.
Але все одно складно зрозуміти, звідки взялися «19 мільйоні запитів у першу хвилину».
Один з керівників Дії пояснює це так: «багато хто опинився в черзі на те, щоб віддати голос». Тоді треба пояснювати – через який час після першого невдалого «запиту у реєстр» той запит повторюється, і яка його циклічність. Чи кешується цей запит, наприклад. Це б дало можливість підрахувати чи могло взагалі виникнути «19 мільйонів запитів у першу ХВИЛИНУ» від умовно 300 тисяч користувачів. Адже це виходить цілком прогнозовані 5 тисяч запитів на секунду. То звідки ж взялися 19 мільйонів НА ХВИЛИНУ – тобто 316 666 запитів на секунду?
Якщо розробники знали пропускну здатність реєстру («для перевірки громадянства та віку»), а також знали максимально можливу кількість одночасних «голосів» – то чому не врахували ці фактори?
Також посадовець Дії запевняє, що вони тестували навантаження, «у 5 разів від максимуму», але чомусь в реальності вийшло у 30 разів більше.
Тоді наступне питання: а як же тоді тестували? А чому реальність в рази перевищила розрахунки з «тестуваннями»? А точно тестували цього разу?
І чому не було альтернативних варіантів голосування, «плану Б» – просто підстрахуватися, на випадок якщо шось піде не так?
І як так вийшло, що спочатку повідомили про 15 тисяч запитів на секунду, потім 24 тисяч, а тепер вже 316 666 запитів НА СЕКУНДУ? Хто і коли казав правду? Немає навіть внутрішньої комунікації між керівниками Дії та її технічним персоналом?
І чи можна вірити настільки протирічним заявам?
А, і з приводу остаточного результату: заявлено, що «проголосувало» більше 1 млн. користувачів. Але ж багато людей просто не змогло проголосувати, хоча хотіли – як бути з їхніми «голосами»? Час на голосування був обмежений однією годиною. Після збою пообіцяли надати можливість «доголосувати» пізніше. А навіщо тоді ставити часовий проміжок в одну годину?
І ще прикольно з monobank вийшло. Я у своєму першому дописі https://cutt.ly/swX4PnZG навів дані співвласника банку, як вони витримали «580 мільйонів запитів». Щоправда, співвласник не вказав за який період були ці запити: за секунду чи за кілька днів. Але цифрою похвастався. Цікаво, що за цю некоректність експерти з ОСББ накинулися чомусь на мене, а не на нього.
Так от, виправляти прорахунки Дії покликали якраз monobank. Чи не завдяки моєму допису із ненавмисною «рекламою»? Хтозна.
Думаю, після цього шоу некомпетентності, ще кілька мільйонів українців особисто переконалися у ненадійності Дії. А також у безвідповідальному авантюризмі організаторів цієї найбільшої технологічної афери за всю історію України. Як на моє оціночне судження.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.