ДО 100 РІЧЧЯ СОЮЗУ ПІЛСУДСЬКИЙ – ПЕТЛЮРА

ДО 100 РІЧЧЯ СОЮЗУ ПІЛСУДСЬКИЙ – ПЕТЛЮРА

ДО 100 РІЧЧЯ СОЮЗУ ПІЛСУДСЬКИЙ – ПЕТЛЮРА.

В ніч з 21 квітня на 22 квітня 1920 року був підписаний українсько-польський союз проти більшовицької Росії.

Не дивлячись на своє значення і важливість, ця подія нашої спільної з поляками історії з різних причин покищо не займає належного їй важливого місця в колективній пам’яті наших народів і для багатьох сьогоднішніх українців та поляків залишається маловідомою. Так само як не до кінця відомою і усвідомленою в сучасних державних елітах і серед більшості простих громадян України і Польщі є важливість польсько-української співпраці і партнерства для екзистенційного існування незалежності наших держав в умовах агресивної політики Росії.

На мою думку така ситуація для України особливо не прийнятна саме сьогодні, через 100 років після підписання Варшавської Угоди, коли вже в 2020р. актуальні внутрішні та зовнішні події і обставини в умовах агресії і гібридної війни проти України зі сторони Росії, розвиток актуальних геополітичних трендів створюють всі передумови для можливо повторення, але вже в нових історичних, технологічних і геополітичних умовах критичної для незалежної української держави ситуації по суті аналогічної до тої в якій Симон Петлюра і Юзеф Пілсудський пішли на укладення Варшавської Угоди 1920 року.

Український текст угоди доступний за посиланням:
https://studium.uw.edu.pl/…/upl…/2020/04/TEKST-UKLADU-UA.pdf

Навіть певні подібності в розгортанні сьогоднішньої пандемії короновірусу і тогочасної «іспанки» мимоволі створюють інтуїтивне відчуття символічного повторення обертів колеса історії.

В ці дні в ЗМІ та мережі інтернет опубліковано достатньо багато матеріалів присвячених 100 річниці підписання Варшавської Угоди 1920 року. Однак особисто я надзвичайно ціную напрацювання і матеріали, які підготовлені фахівцями істориками, які вже десятиріччями досліджують відповідну проблематику і базова мотивація яких загалом позбавлена кон’юнктурних мотивів та політичної доцільності. Ось чому в даному дописі я хочу окремо відзначити проведення 21 квітня 2020р., в умовах оголошених в Польщі та Україні у зв’язку з пандемією карантину, на платформі ZOOM, відео конференції «СОЮЗ ПІЛСУДСЬКИЙ-ПЕТРЛЮРА З ПОГЛЯДУ СТОЛІТТЯ». Організаторами даного заходу, в якому я мав можливість з інтересом прийняти участь в якості уважного слухача, виступили Центр східноєвропейських досліджень Варшавського університету і Київо-Могилянська Академія.

Більш детальну інформацію про захід можна буде найти за посиланням https://www.facebook.com/StudiumUW/.

Під час конференції були представлені цікаві і, як на мене, збалансовані з української і польської точки зору, реферати Яна Яцека Бруського «Союз з Україною у концепціях Юзефа Пілсудського» та Владислава Верстюка «Варшавська угода і зовнішньополітичні аспекти українськоїдержавності 1917-1921 рр». Як завжди дуже цікавим був виступ професора Валентини Піскун. Ян Пісулінський та Віталій Скальський підготували до конференції презентацію книжки-збірника “Союз Пілсудський-Петлюра. Документи і матеріали”.

Окремі слова подяки і визнання Яну Маліцькому та Олі Гнатюк без яких, як на мене, і даний захід і цілий ряд важливих проектів польсько-української співпраці в сфері історії, і не тільки, були б не можливими.

І як завжди, з нагоди річниці Варшавської угоди і відповідних подій 1919-1920 рр., хочу запросити всіх не байдужих проглянути, як на мене, знакомитий і дуже пізнавальний документальний фільм «Трудне Братерство» за який хочу окремо подякувати режисеру Єжи Любаху, професору Львівського держуніверситету ім.І. Франка Богдану Гудю і полум’яному прихильнику польсько-української військової співпраці і братерства, полковнику Тадеушу Кшенстеку.

ХАЙ ЩАСТИТЬ І ШАНУЙМОСЯ БО МИ ТОГО ВАРТІ!

Олег ДУБІШ

 

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати