Дві шпигунські історії зі світу технологій

Дві шпигунські історії зі світу технологій

Дві шпигунські історії зі світу технологій.
7 січня 2024 український журналіст (щоб це не значало) Дмитро Карпенко повідомив про отримання повної технічної документації по 194 технологічним виробам для армії країни-терориста, як поточних, так і перспективних. І деякі навіть показав, зокрема, по «Ланцету». https://cutt.ly/YwHMEgX3
Ще повідомив, що працівники компанії-виробника ООО ЦСТ («Центр спеціальних технологій») самі вийшли на нього, самі запропонували надати документи, а взамін попросили просто допомогти виїхати з країни вічного совка. Мотивація – тотальна корупція на підприємстві, самодурство керівництва, страх за своє майбутнє.
У підсумку обидві сторони виконали свої зобов’язання: українському журналісту (гг) було передано 100 Гб інформації, а N людей успішно виїхали з-за порєбріка.
Слід зазначити, що зазвичай у світі розвідки-контррозвідки про подібні успішні операції не повідомляють публічно. Але якщо вже повідомляють – значить у цього була певна мета.
Що це може бути за мета?
Звісно, переважно морально-психологічна.
Донести до якомога більшої кількості «расіян» про спосіб легкого заробітку. Враховуючи заплутану систему моральних цінностей та гнучкість «скрєп», багато хто готовий продавати інформацію. Youtube-канал з парою мільйонів підписників – дуже непоганий майданчик для реклами цієї звабливої пропозиції.
Але також мега-важливо надати підтвердження, що українська сторона тримає своє слово. Не тільки обіцяти гроші чи допомогу, але і давати підтвердження, що так воно і буде, адже запорєбріки звикли жити у світі, де кидалово – традиційний та очікуваний елемент їхнього життя.
Загальна оцінка цієї операції (про яку, до речі, відчитався ГУР МОУ: https://cutt.ly/LwHMEPBN ) – блискуче. Один з найбільших успіхів української технологічної розвідки за весь час існування незалежної України.
А ось інша історія, вже з протилежного боку лінії розмежування Добро-Зло.
11 грудня 2023 ТГ-канал «ДжокерДРН» розказує як вони завербували полковника Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку України, платили йому гроші, той передавав їм документи, а потім раптом відмовився співпрацювати, місяць не виходив на зв’язок і тому «джокер» вирішив «спалити» свого колишнього агента. При цьому назвали його ім’я, посаду, розказав як його начальство примушує займатися корупцією, опублікував деякі передані ним документи, навіть повідомив, мовляв, той відвідує повій та отримав від них венеричну хворобу.
Тупа і непрофесійна робота насправді, у стилі та парадигмі ЙР, споконвічне «не діставайся ж ти нікому!». Думаюча розвідка ніколи так не робить, залишаючи собі – нехай невеликий, але шанс – використати цього агента в подальшому, адже гроші мають властивість колись закінчуватися.
Але після такої демонстрації жорстокої упоротості кількість бажаючих співпрацювати різко зменшується. Основний метод роботи успішного розвідника – це «киця-м’яколапка»: лестити, обіцяти золоті гори, підживлювати Еґо агента, постійно підтримувати його мотивацію та відволікати від сумних думок про зраду та покарання за неї. А тут лише мєрзость та випалена земля. Якось фу. Та й взагалі хз скільки правди у цій історії.
І до речі, судячи з опублікованих документів, які передав росіянам «полковник Держспецзв’язку», назвати їх «технологічними секретами» – складно навіть у п’яному російському угарі. Так, звичайне нудне чиновницьке листування між конторами.
Але хочу звернути увагу на характерний момент у цих двох історіях. В обох фігурує корупція, і в обох вона є мотиваційною основою для зради своєї країни.
Тому що корупція – майже завжди призводить до зради, оскільки людина вже морально підготовлена усвідомлено здійснювати злочини заради грошей. «І корупція, і зрада є злочинами, тоді какаяразніцца?» Саме таких людей і шукають усі розвідки, адже це найсмачніший матеріал для вербовки.
P.S.: Окремо зазначу, що твердження “прирівняти корупцію до державної зради» – юридично беззмістовне. Це два різних за своєю природою типи злочинів, з абсолютно різними алгоритмами доказування вини. Звучить приблизно як «прирівняти свиню до коня».
P.P.S: Телеграм є взагалі джерелом доволі сумнівної інформації, особливо проросійські ТГ-канали.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.