«Ей полковник, відправ до мене в кабінет двох толкових підполковників. - Для чого, пане генерале? – Та шафу треба пересунути.»

«Ей полковник, відправ до мене в кабінет двох толкових підполковників. – Для чого, пане генерале? – Та шафу треба пересунути.»

«Ей полковник, відправ до мене в кабінет двох толкових підполковників. – Для чого, пане генерале? – Та шафу треба пересунути.»

Історія про те, як Нацполіція купляє комп’ютери для потреб кіберполіції.

Назвали ноутбуки вишукано:
«Апаратно програмний комплекс на базі HP EliteBook 850 G6 UMA i7-8565U 850 G6 / 15.6 FHD AG UWVA 250 HD Narrow Bezel / 16GB (1x16GB) DDR4 2400 / 512GB PCIe NVMe Value» – 340 штук.

І ще 27 одиниць “Обчислювальний комплекс обробки криміналістичної інформації Forensic Desktop Dell Precision 7920 Tower XCTO Base Intel Xeon Gold 5218R” (тобто теж комп’ютери).

Загальна сума закупівлі: 26,3 мільйонів гривень.

Питання обґрунтованості вартості глибоко не вивчав, хоча сума має бути раза в півтора-два менша. Але ж це поки що оголошено попередню ціну на Прозорро, і за логікою, тендерні пропозиції мають знизити ціну ближче до реальної.
Але тут виникає цікава деталь.

Учасник тендеру повинен надати «скан-копії усіх зазначених у Довідці сертифікатів рівня кваліфікації СЕН (Certificated Ethical Hacker) та/або CISA (Certified Information Systems Auditor) та/або CISSP (Certified Information System Security Professional) дійсних на дату розкриття тендерних пропозицій на кожного працівника, який відображений учасником в Довідці.»

Питання: нахіба для постачання комп’ютерів мати у штаті кваліфікованих хакерів та аудиторів?
Аналогічне питання: нахіба щоб продати клієнту медичну маску аптека повинна мати у штаті доктора наук з нейрохірургії?
Або нахіба автосалону продавець шоб неодмінно був чемпіоном ралі Париж-Даккар та заодно і Формули-1?

От теоретично, чим кваліфікований хакер з професійним сертифікатом зможе допомогти у поставці комп’ютерної техніки?
Але якщо вже потрібні саме професійні хакери для перенесення коробок з комп’ютерами, тоді вже вимагайте собі OSCP або OSWE, шо там вже прибіднятися.

Там внизу ще є коментарі, де закупівельник виправдовує наявність сертифікатів так:
«…щоб налаштування обладнання проводили фахівці відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід з вибудування ІТ інфраструктури, захисту її від зловмисних проникнень та збоїв, інтеграції та налаштування існуючого обладнання з новим, …»
Але ж предметом закупівлі є лише техніка, ніяких послуг: «ДК 021:2015: 30210000-4 — Машини для обробки даних (апаратна частина)».
До того ж я не уявляю ситуацію, щоб фахівці кіберполіції пустили у свої мережі кваліфікованого хакера просто підключити лептоп. Тим більше, що вони там теж дещо у тямлять у хакінгу.

Очевидно, що вимога наявності сертифікатів CEH, CISA та CISSP була вписана суто під конкретного продавця, який крім поставок техніки займається також і послугами з кібербезпеки, і тому має в штаті відповідних сертифікованих фахівців. Чим не може похвалитися жоден зі звичайних постачальників заліза.

І якщо цю корупційну вимогу не прибрати, то не буде чесної конкуренції за ціною, а виграють тендер саме ті люди, з якими вже домовилися. За спеціальною ціною, яку розпилять між зацікавленими особами.

Усі подібні закупівлі начебто «контролює» міні-цифра. Начебто усе ретельно перевіряють, порівнюють, чесно та безкомпромісно відміняють тендери на раз-два.

Але чи розуміють жижиталізатори що таке CEH, CISA, CISSP, OSCP чи там OSWE?
Тобто розуміють (сподіваюся) що це професійні сертифікати, але до чого вони і у якій сфері застосовуються – велике питання. Відповідь на яке мені давно відома, десь з вересня 2019

Саме той випадок, коли непрофесіоналізм прямо впливає на суму вкрадених грошей.
Але прийом заявок на тендер триватиме ще до 14 вересня.

Як думаєте, приберуть цю дискримінаційну корупційну вимогу?

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-08-14-005726-a

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.