“Економічна дипломатія України з її сусідами”

“Економічна дипломатія України з її сусідами”

Після особистого знайомства з COVID-19, починаючи з листопада 2020р. особисто я, в числі іншого, достатньо серйозно переглянув своє відношення  до різноманітної ділової і громадської активності.

Дякувати Богу мені, як наразі, попався не найгірший короновірусний «лотерейний квиток»))).

Тому я старюся без спеціальної потреби зайвий раз не виступати в різноманітних публічних дійствах і зустрічах навіть он-лайн характеру. Краще зайвий раз почитати  і послухати, що думають і кажуть інші))).

Однак попри це, мене не змогла залишити байдужим і пасивним англомовна он-лайн дискусії «Економічна дипломатія на західному кордоні: Польща, Словаччина, Румунія та Ініціатива трьох морів», яка відбулась 14 січня 2021 року і була організована Радою зовнішньої політики політики «Українська призма» за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.  Вдячний організаторам за запрошення і можливість виступу.

Дискусія в числі іншого була присвячена обговоренню результатів дослідження «Інструменти економічної дипломатії та економічні реалії сусідства», а до розмови організаторами були заявлені наступні питання:

  1. Економічна дипломатія на варті української торгівлі та інвестицій?
  2. Західні сусіди в Експортній стратегії України: як позиціонуємо та що маємо?
  3. Торговельно-інвестиційні тренди: цілеспрямований дизайн чи інерція УА/ГВЗВТ?
  4. Найсильніші та найвразливіші: напрями економічної співпраці із Польщею, Словаччиною та Румунією
  5. Енергетика, транспорт та цифровізація: як скористатися можливостями Ініціативи Тримор’я?

Весь запис дискусії на англійській мові доступний на Facebook сторінці «Української призми» за посиланням

https://www.facebook.com/PrismUA/videos/851548602348326 .

Як на мене розмова вийшла достатньо цікавою, змістовною і корисною.

Окремо зазначу, що мені особисто взагалі дуже сподобались ідея і проект «Української призми» щодо  оцінки стану двосторонніх економічних відносин з державами-сусідами України, а також регіональними ініціативами та вироблення рекомендацій щодо посилення економічної взаємодії та підвищення ефективності інструментів економічної дипломатії у відносинах із цими державами.

Також, як  на мене, дуже добре те що загалом цілий відповідний проект «Української призми» форматно і по часу був розділений на кілька територіальних фокусів і його презентація в відповідному форматі в цілому зробила можливим на протязі кількох днів, за участі відповідних державних чиновників, експертів та представників громадського сектору проаналізувати такі важливі теми, як:

  • «Економічна дипломатія: чи відповідають інструменти реаліям сусідства? Білоруський кейс»;
  • «Як працює і де буксує економічна дипломатія у відносинах з сусідами: Грузія, Молдова та ГУАМ»;
  • «Економічна дипломатія на західному кордоні: Польща, Словаччина, Румунія та Ініціатива трьох морів»;
  • «Чорне море: море економічних можливостей? (Болгарія, Туреччина, ОЧЕС)».

На мою особисту думку на окрему увагу і позитивну оцінку заслуговує також публікація «Аналізу трендів та сценаріїв розвитку ситуації у міжнародній політиці у 2021р.» (в т.ч. в світовій економіці), підготовка і представлення якої було здійснено Радою зовнішньої політики «Українська призма» у партнерстві з Представництвом Фонду ім.Фрідріха Еберта на замовлення Міністерства закордонних справ України для врахування при формуванні зовнішньої політики України.

Повний текст документу можна знайти за посиланням: http://prismua.org/trends_economy/

http://prismua.org/wp-content/uploads/2021/01/Trends2021_international_policy.pdf

Повертаючись до вищезгаданої он-лайн дискусії , то логічним є те, що в своєму виступі 14 січня 2021 р. я зупинився на деяких аспектах польсько-української економічної співпраці. В силу моєї дислокації під час дискусії і технічного стану он-лайн з’єднання в українських Карпатах, нажаль мені не вдалось представити все що б хотілось в рамках відведено регламенту. Але певні, важливі з моєї точки зору, «меседжі», проблеми і питання прозвучали.

Для тих, кому це може бути цікавим, мій виступ  під час згаданої дискусії окремо доступний на Youtube за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=PcrKj6g00aE&ab_channel=olegdubish

Олег Дубіш

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати