Економічне відновлення в Європі потребуватиме робочих рук з України

Економічне відновлення в Європі потребуватиме робочих рук з України

Серед українців, які сьогодні шукають роботу, 63 % планують працювати за кордоном або розглядають такий варіант.

Кожен п’ятий з тих, хто виїжджає на заробітки, готовий залишитися жити в іншій країні або перевезти туди своїх дітей. Про це йдеться в аналітичному опитуванні порталу OLX Робота, в якому взяли участь майже 8 тисяч українців. За даними опитування, найбільше наших співгромадян виїжджає на сезонні роботи, проте кожен третій українець шукає роботу на тривалий термін. 93 % опитаних осіб планують й надалі працювати за межами України попри пандемію. А 33 % осіб, які взяли участь у опитуванні, ніколи раніше не працювати за кордоном, але зараз планують це зробити. Які країни найбільше приваблюють українців, в яких сферах найчастіше працюють наші співгромадяни і чи є способи повернути їх додому Українському радіо розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

“Говорячи про сезонні роботи, яким надають перевагу українці, потрібно зважати не тільки на бажання людей, оскільки рух наших громадян обмежується візовими питаннями та міграційною політикою країн, в яких вони хочуть працювати. Наприклад, якщо людина виїздить працювати до Польщі на підставі біометричного паспорту, то вона може працювати там не більше трьох місяців. Якщо вона робить робочу візу, то має право працювати за кордоном не більше шести місяців”, – розповів Василь Воскобойник.

Другий момент, на який звернув увагу експерт, – це те, що українців дійсно використовують в тих процесах, де є встановлений термін: “Наприклад, на сьогоднішній день в Польщі майже не працюють заводи з виготовлення автозапчастин, які використовуються для збірки автомобілів вже у Німеччині. Якщо в Німеччині зараз локдаун, в Європі впали продажі автомобілів, то, звісно, немає й потреби в роботі великих заводів, на яких виробляються автозапчастини. Але щойно почнеться сезон, буде попит на українських трудових мігрантів. Зараз його просто немає”.

“Разом з тим, всі українці, які працюють легально сплачують на місці податки. Це люди, які приносять гроші у місцеві бюджети і допомагають просувати уряду, наприклад, Польщі його соціальну політику. Тому ніхто не буде різати курку, яка несе золоті яйця, й українці, які є в правовому полі, захищені місцевим законодавством. Люди можуть не просто звертатися за захистом своїх прав, а якщо з ними щось трапиться на виробництві, вони можуть розраховувати на безкоштовне лікування та соціальну допомогу. Наприклад, всі українські трудові мігранти, які легально знаходяться на території Польщі, будуть підлягати вакцинації за рахунок польського бюджету, як і місцеві мешканці”, – зауважив Воскобойник.

Він також розповів, що бажання людей попрацювати за кордоном з кожним роком збільшується: “Це в першу чергу свідчить про те, що Україна є частиною відкритого демократичного світу, коли поїздка за кордоном попрацювати, зануритись в зовсім інше суспільство починає сприйматись як буденне явище. Як на мене, це добре, тому що люди бачать зовсім інший приклад існування суспільства, зовсім інші умови взаємодії між державою та громадянами. Тому, чим більше українців зможе поїхати попрацювати і повернутись до України, тим швидше в нас відбудуться зміни. Люди, які їздять і бачать сучасні суспільства, вже не будуть голосувати за гречку”.

Також Василь Воскобойник торкнувся питання того, як на міжнародний трудовий ринок впливає пандемія коронавірусу: “Корона впливає не тільки на світову економіку, але й на такі процеси як трудова міграція. Багато країн ввели обмеження на приїзд до себе як звичайних різноробів, так і фахівців. Звісно, що це впливає на наявність робочих місць. Наприклад, сфера готельно-ресторанного бізнесу є однією з потерпілих в усіх країнах світу. Це спричинило відтік людей, які раніше працювали в цих сферах”.

“Ще у березні минулого року Німеччина запровадила проєкт щодо залучення до себе фахівців з країн, які не входять до ЄС. Вони розраховувати на дуже великий потік людей. Але, наприклад, з України за цією програмою до Німеччини приїхало всього 34 людини. Проте я твердо переконаний, що як тільки захворюваність піде на спад, а вакцинація дасть ефект, наслідки економічної кризи в Європі будуть просто заливатися грошима і економіка почне дуже швидко одужувати. А будь-яке економічне зростання повинно бути підтримане наявністю вільних робочих рук, що можуть забезпечити саме трудові мігранти”, – наголосив експерт.

За даними дослідження OLX, найчастіше українці за кордоном шукать роботу в таких сферах, як виробництво (26,5 %), будівництво (24 %), транспорт і логістика (11 %), сфера обслуговування (9 %), агросектор (8,5 %), домашні послуги та робота з дітьми (6, 5 %), сфера краси (1,5 %).

“Те, що в сільському господарстві хочуть працювати тільки 8,5 % говорить про те, що трудова міграція зачіпає не тільки сільське населення. Йдеться й про населення невеликих міст, районних центрів, де немає високооплачуваної роботи і люди обирають для себе можливість поїхати працювати тут і зараз. Вони не хочуть вивчати іноземні мови, підвищувати свій фах, а орієнтуються на стратегію, що гроші потрібні зараз. Саме це і буде головною причиною того, що більше 80 % українців, які працюють за кордоном, повернуться в Україну і залишаться тут. Вони не виїдуть на постійне місцеперебування за кордон, бо не зможуть там соціалізуватися і побудувати кар’єри”, – резюмував Василь Воскобойник.

Джерело: Українське радіо

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування