Eкспорт українських товарів до Польщі має всі шанси невдовзі "наздогнати" і перевищити  експорт до РФ

Eкспорт українських товарів до Польщі має всі шанси невдовзі “наздогнати” і перевищити експорт до РФ

15 травня Державна служба статистики України опублікувала дані щодо результатів зовнішньо-економічної діяльності в першому кварталі 2018 року. Деякі ЗМІ вже звернули увагу на певні позитивні тенденції  в товарообігу України з закордонними партнерами, я ж хочу звернути особливу увагу на стійку тенденцію продовження росту товарообігу Польщі та України. Загальна сума обороту по товарам і послугам між Польщею та Україно за 1 квартал 2018 року складає  майже 1,8 мільярдів доларів США. При цьому особливо динамічно росте експорт до Польщі українських товарів, який за перші 3 місяці 2018 року склав 816,2 млн. доларів США. Його ріст в порівняння з відповідним періодом 2017 року виносить 131,7 %, а доля в загальному експорті українських товарів 7,1 %.

Не секрет, що наразі найбільшим ринком збуту українських товарів  все ще залишається Росія. У першому кварталі 2018 р. туди було експортовано українських товарів на $853 млн. На цьому фоні слід відзначити, що у порівнянні із відповідним періодом минулого року експорт українських  товарів до РФ навпаки зменшився і  впав на 7,6%. Тому тенденція зростання експорту українських товарів до Польщі, яка складає 31,7%, особисто мене дуже тішить. Адже, за умови збереження таких трендів, експорт українських товарів до Польщі має всі шанси невдовзі “наздогнати і перевищити”  показник експорту до РФ. Також варто відзначити, що Україна в І кварталі 2018 року по загальній сумі торгівлі товарами і послугами з Польщею отримала позитивний зовнішньоторговельний  баланс, який складає $ 40,6 млн. Це також є достатньо не звичним  для України оскільки традиційно імпорт польських товарів і послуг до України перевищував  відповідний український експорт до Польщі.  

Хочу нагадати читачам, що загальний товарообіг товарів і послуг між Польщею та Україною за 2017 рік згідно української статистики з легким заокруглення склав 6.6 млрд.доларів США. Ріст в порівнянні до 2016 року – 26%.  Однак Україна і Польща за минулий рік ще не досягли піку товарообороту , який мав місце в 2008 році і складав 8.8 млрд. доларів США. За 2017 рік домінував польський імпорт в Україну тому загальний  баланс для України був негативний на 0,6 млрд. доларів США. Ну і традиційно в структурі українського експорту до Польщі, в порівнянні з польським імпортом до України в 2017 році переважали сировинні позиції. Польські інвестиції в Україну станом на кінець 2017 року складали 815 млн. доларів США, і трохи зросли бо в 2016  цей показник був взагалі  меншим  $800 млн. Також нагадаю, що пік польських інвестицій в Україні  був досягнутий  в 2011 році і складав 935.1 млн. доларів США.

Загалом повторюсь, що показники росту економічної співпраці Польщі та України за І квартал 2018 можна вважати надзвичайно позитивними і такими що дають нам можливість вже в найближчій   перспективі досягнути і перевершити максимуми попередніх періодів.

Олег ДУБІШ

 

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати