Фігурантам другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" продовжили запобіжний захід

Фігурантам другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” продовжили запобіжний захід

У понеділок, 23 березня, у Верховному “суді” окупованого Криму відбулися судові “засідання”, під час яких були розглянуті і задоволені клопотання про продовження запобіжного заходу фігурантам другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір”. Тофік Абдулгазієв, Осман Аріфмеметов, Білял Аділов, Фарход Базаров, Джеміль Гафаров і Рустем Сейтхалілов залишаться в СІЗО до 15 червня.

“Судове засідання” проходило в закритому режимі для слухачів і ЗМІ. Однак на судові процеси у цій категорії кримінальних справ і раніше діяли обмеження. У рідкісних випадках родичів допускали на оприлюднення постанов суду.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року російські силовики в окупованому Криму провели масові обшуки в 26 будинках кримських татар. У деяких активістів вилучили літературу, яку, за даними “Кримської солідарності”, силовики самі і підкинули. Крім книг і брошур, у людей вилучали телефони, планшети, ноутбуки, паспорта. Силовики поводилися грубо. Повідомляється, що вони застосовували фізичну силу щодо затриманих. У будинки заходили у взутті. Адвокатів, які приїхали на місце проведення обшуків, не допускали до підзахисних. За результатами було затримано 20 осіб, яких підозрюють в причетності до забороненої в РФ організації “Хізб ут-Тахрір”.

28 березня затримали ще трьох кримськотатарських активістів, в будинках яких в їх відсутність були проведені обшуки. 27-28 березня окупаційний суд заарештував всіх 23 затриманих після обшуків кримськотатарських активістів. Їм обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Згодом усім фігурантам “справи” неодноразово продовжували термін арешту.

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.