Фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" видалили із залу суду через кримськотатарську мову

Фігурантів другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” видалили із залу суду через кримськотатарську мову

У вівторок, 16 березня, в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону почалося “судове засідання” у другій сімферопольській “справі Хізб ут-Тахрір”.

П’ятьох фігурантів “справи” видалили із залу суду через кримськотатарську мову. Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

“Один із фігурантів Фарход Базаров почав давати показання рідною мовою. Його адвокат за призначенням пояснив суду, що той погано володіє російською та потребує послуг перекладача. Суддя звернув увагу на те, що такої інформації не було заявлено в матеріалах справи. Порахувавши, що таким чином Базаров зловживає своїми правами, суд прийняв рішення відсторонити його від участі в процесі”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що прокурор клопотав про оголошення особи Базарова, а адвокати Назім Шейхмамбетов і Марія Ейсмонт звернулися до суду, назвавши це покарання невідповідним діям Фархода, і попросили повернути підзахисного, надавши йому перекладача. Суд відмовив в обох клопотаннях.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року російські силовики в окупованому Криму провели масові обшуки в 26 будинках кримських татар. У деяких активістів вилучили літературу, яку, за даними “Кримської солідарності”, силовики самі і підкинули. Крім книг і брошур, у людей вилучали телефони, планшети, ноутбуки, паспорта. Силовики поводилися грубо. Повідомляється, що вони застосовували фізичну силу щодо затриманих. У будинки заходили у взутті. Адвокатів, які приїхали на місце проведення обшуків, не допускали до підзахисних. За результатами було затримано 20 осіб, яких підозрюють в причетності до забороненої в РФ організації “Хізб ут-Тахрір”. 28 березня затримали ще трьох кримськотатарських активістів, в будинках яких в їх відсутність були проведені обшуки. 27-28 березня окупаційний суд заарештував всіх 23 затриманих після обшуків кримськотатарських активістів. Їм обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Згодом всім фігурантам “справи” неодноразово продовжували термін арешту.

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.