Хтось запитував «то коли виходити на мітинг?»

Хтось запитував «то коли виходити на мітинг?»

Хтось запитував «то коли виходити на мітинг?».
Можливо, цей час вже настає, бо державні невігласи просто ігнорують тисячі підтверджень їхньої некомпетентності, плювати вони хотіли на усі наші фейспалми і продовжують штовхати далі свій «танк від Ніна Річі» (Дія: не їздить, не стріляє, зате, с-ка, красива).
Якщо хтось вважає, що вже час більш зрозуміло сказати жижиталізаторам які вони небезпечні інфантіли і що ми проти затягування суспільства до цифрової прірви – приходьте 13 вересня 2021 о 10 годині під Кабмін на Грушевського 12/2 https://cutt.ly/aWWuIII
13 вересня – цікава дата, це 256-й день року і тому відмічається як День Програміста.
І саме у цей день група ІТ-активістів «ІТ Січ» вирішила відзначити це свято, поставивши владі вимоги, про які багато пишуть у всяких фейсбуках, (але які младо-жижиталізатори роблять вигляд ніби не чують), цитую:
«-надати можливість відмовитись від отримання цифрових послуг, включаючи ті, що надаються через сервіс “Дія”;
-відмовитись від принципів “security through obscurity” в політиці державної кібербезпеки;
-оприлюднити результати розслідування та вжиті заходи для запобігання випадків втручання у роботу державних та банківських комп’ютерних систем та мереж, які набули розголосу останнім часом.»
Якби акцію організовував я – то поставив би трохи інші, серйозніші питання.
Наприклад, вимогу призупинити дію Закону України № 4355 про прирівняння цифрових документів до справжніх, тому що Україна технологічно, законодавчо, адміністративно, технічно і навіть ментально не готова не готова до його виконання. СММ-Жижиталізатори дуже поспішали з цим законом, і тому сильно насмішили, причому увесь Світ, який чомусь не спішить з аналогічними ініціативами.
Ще б я вимагав оприлюднити документацію та вихідний код додатку Дія, а також звіти про результати оцінки його безпеки (та безпечності для користувачів) від незалежних міжнародних компаній, яких не може підкупити/залякати самозваний «куратор кібербезпеки» від МЦТ.
Додаток Вдома я б взагалі вимагав заборонити як суттєве порушення прав людини.
І ще б я вимагав розробити та прийняти Закон України про детальні технічні вимоги до додатку Дія, у тому числі стосовно його безпеки, а також зобов’язати розробників опублікувати на нього повну документацію (ТЗ, архітектура, опис усіх функцій, керівництво користувача, призначення та опис окремих функціональних частин, протоколи та засоби шифрування, тощо), провести публічні аудити безпеки додатку, його АРІ, мобільної та серверної частини, інфраструктури, вихідного коду.
А поки всього цього не зроблено – призупинити функціонування додатку Дія.
Але я не організовую цей захід на свіжому повітрі, хоча усі ці моменти можна буде озвучити під час самого заходу. Якщо туди прийти, звісно.
Сподіваюся, цей мітинг стане першим камінчиком з величезної гори громадського невдоволення Дією, «дієвими» та безвідповідальною цифровізацією в Україні, який згодом змете лавиною команду агресивних невігласів, для яких «роль кібербезпеки трохи перебільшена», а «ваші пости – дно».
Навіть якщо цей перший мітинг не збере великої кількості людей – то нічого.
Але він виведе боротьбу проти невігластва на новий рівень. Із фейсбуків-телеграмів, онлайн-майданчиків та затишних чатиків – на вулицю. Бо плювати хотіли жижиталізатори на онлайн-протести, вони з них тільки сміються.
Тому треба пробувати якісь інші методи протидії втіленню ефекту Данніга-Крюгера у наше життя.
І один з них – прийти на святкування Дня програміста 13 вересня до будівлі КМУ.
При цьому бути програмістом – не обов’язково)
Достатньо бажання виказати своє незадоволення політичним популізмом у технологічних експериментах, в яких нас призначили піддослідними.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.