Хворі відмовляються приймати статини - це міф чи реальність?

Хворі відмовляються приймати статини – це міф чи реальність?

Серцево-судинні захворювання є причиною смерті в усьому світі. Близько 18 мільйона чоловік померли від серцево-судинних захворювань в 2017 році, що склало 35% від загальної смертності. Серед них ішемічна хвороба серця та інсульт склали 7,4 і 6,7 мільйона, відповідно. За світовими стандартами лікування 1/3 частина ішемічної хвороби серця та інсульту пов’язана з високим рівнем холестерину, причиною підвищення якого є відмова пацієнтів від прийому статинів.

В роботі Пітера Лансберг (2018) обговорюються питання не тільки сучасної ефективності, але й ускладнень при використанні статинотерапії. Чи приводить прийом статинів до геморагічного інсульту? Гостра втрата пам’яті пов’язана з використанням статинів? Чи приводить прийом статинів до розвитку цукрового діабету? Дані суперечливі, але міф це чи реальність? Відповіді на ці питання можливо знайти в представленій роботі «Nonadherence to statins: individualized intervention strategies outside the pill box» (Peter Lansberg, 2018) за посиланням

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5973378/

Наталія Свиридова

Голова Всеукраїнської асоціації по неврології та рефлексотерапії, д.мед.н., професор, завідувач кафедри неврологіі і рефлексотерапії Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л.Шупика (НУОЗ України імені П.Л.Шупика)