І поки в Києві вигадують нові способи використання медичних масок проти ожеледиці, у Світі відбувся ще один резонансний хак

І поки в Києві вигадують нові способи використання медичних масок проти ожеледиці, у Світі відбувся ще один резонансний хак

І поки в Києві вигадують нові способи використання медичних масок проти ожеледиці, у Світі відбувся ще один резонансний хак.

Цього разу хакнули Європейську лікарську агенцію (European Medicines Agency), яка якраз завтра мала б доповідати Європарламенту про процесс схвалення ванцин від COVID-19 розробки компаній Phizer, BioNTech та Moderna (повідомлення ВВС: https://cutt.ly/ihU9j8s)
За повідомленням компанії BioNTech, в результаті кібератаки зловмисники отримали доступ до документації компаній Phizer та BioNTech, яку вони подали до ЕМА для отримання дозволу на використання розробленої ними спільно вакцини.
Шо це може означати насправді.
Хоча і ЕМА, і Phizer, і BioNTech запевняють, що дані учасників випробувань не витікли, а мережі самих розробників не були зламані, і що зараз триває ретельне розслідування, і що атака ніяк не вплине на терміни схвалення вакцини та масової вакцинації – усе це непрямо свідчить про надзвичайну критичність даних, доступ до яких несанкціоновано отримали кіберзлочинці.
Яку саме документацію подавали на затвердження? Напевно, максимально повну.
Щоб у всьому ЄС схвалили використання ванкцини – потрібна максимально детальна документація, з ретельними описами компонентів, способу та методикиї їх приготування та змішування, фотографіми, детальними даними по випробуваннях на тестових пацієнтах, які у кого були побічні ефекти і купу іншої секретної інформації.
І тепер той, хто вкрав ці дані, теоретично, може скористатися ними для налагодження власного виробництва вакцини, не витрачаючи на дослідження мілярди доларів та рік інтенсивної праці найкращих фахівців.
Як це десятиліттями робили радянські спецслужби, коли постійно тирили західні технології, у тому числи вкрали технологію розробки ядерної зброї наприкінці 1940-х- початку 1950-х.
Хто це міг бути?
На рузькемір поки не натякають, мабуть через тимчасовий брак підстав для подібного твердження.
Хоча піґдоґів вже ловили на спробах заламати лабораторії з розробки вакцини від COVID-19: https://cutt.ly/PhU80r1
Також рузькохакерів хапали за руку під час спроби проникнути до мереж WADA: https://cutt.ly/ehU4eO0 (скандал з підробкою антидопінгових проб).
Хоча зацікавленими сторонами у отриманні документів з розробки вакцини можуть бути і китайці, і іранці, та взагалі будь-хто, хто намагався, але не зміг розробити ефективну вакцину. Власне, цим країнам вкрадену документацію можна продати.
З цієї історії можна зробити ще один неочікуваний висновок – про всесвітню доступність вакцини. Від антиглобалістів, анти-імперіалістів та різних ліваків можна почути, що винайдена вакцина буде застосована перш за все для лікування населення країн «золотого мільярда», а усім іншим країнам її будуть продавати втридорога. Не виключено, що саме так і планувалося.
Але тепер, коли документи з розробки вакцини точно витікли – такий сценарій вже менш реалістичний. Принаймні, тепер ціна продажу технології може бути значно менше.
Або (що більш вірогідно) технологію опублікують безкоштовно, після початку масової вакцинації країн «золотого мільярда». У залежності від того наскільки повну документацію вкрали хакери. Якщо вкраденого недостатньо для повного циклу виробництва вакцини – тоді менше шансів скорої публікації рецептури.
Найближчими місяцями усе стане ясно.
Якщо почуєте, щось типу «уряд США/Єврокоміся/виробник вакцини, з огляду на гуманність та цінність вакцини для усіх землян вирішили зробити її рецепт загальнодоступним» – значить іншого шляху у них не було, рецептура і так стала б публічною, завдяки іншим урядам та/або хакерам.
Звісно, розвідки та уряди можуть і в інші ігри погратися.
Але даний випадок яскраво демонструє роль кібербезпеки у сучасному суспільстві, коли купка хакерів перекреслила тяжку роботу тисячі людей та витрачені на це місяці та мільярди доларів. Або ж врятувала людство, хтозна.
І той, хто вважає цю роль «перебільшеною» – просто дурень, якого треба гнати батогами від владних повноважень.
Але сьогодні не про це, а про вакцину, яка ось-ось має врятувати людство.
І хакери, хоча й незаконними методами, тепер точно прискорять цей процес.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.