І знов про феєричну кібербезпеку

І знов про феєричну кібербезпеку

І знов про феєричний дблзм госушної кібербезпеки.

Цього разу на сцену ‘Inglorious Bastards’ виліз начальник Державного центру кібербезпеки та кіберзахисту Держспецзв’язку Андрій Кузьміч. Звісно, до призначення на посаду не мав жодного стосунку до кібербезпеки – це у жижиталізаторів “золотий стандарт”.
І одразу продемонстрував цю свою перевагу.
8 хвилин тотального фейспалму, але якщо не вслуховуватися у слова – то можна заснути під монотонне бурмотіння на суржику: https://bit.ly/3qAAi5W
З місця в галоп пан Кузьміч назвав інфоциганську естонську розпил-контору “Академія електронного урядування” “поважною» і далі посилався на їхній ніким у світі не визнаний “індекс кібербезпеки”. Про цю естонську пілораму я вже роказував двічі: https://bit.ly/38yiQHQ та https://bit.ly/38SjmRl
Але естонська містіфікація так файно «зайшла» українським чиновникам від кібербезпеки, що вони почали сприймати її як об’єктивну реальність. В цій реальності вони не жалюгідні кібер-попрошайки, а круті перчики, які “опередили Ірландію» (мовою оригіналу).
А заодно і Австрію, Японію, Люксембург та Норвегію.
І вони справді у це вірять, Карл!
“У порівнянні з минулими роками це – покращення». OMFG.
При цьому ведучий шоу монологів (до речі – хто це??) досі не в курсі, що такої країни як «Чєхословакія» вже більше 30 років як не існує. Де вони взагалі таких совків беруть?
Так от, отой ведучий запитав: так у чому «проявляєтсяь кіберстійкість кіберпростору»?
І Кузьміч погнав валити одкровення за одкровенням:
“Вимірюється це..у кількості законодавчих актів, рішень уряду, відомчих документів”;
«(кількості) створені підрозділи, які займаються кібербезпекою»; – мовою оригіналу
«якщо кіберполіція штатно увєлічується – то це показник» – мовою оригіналу «ще одним показником є … розгорнуті веб-сайти» – мовою оригіналу «кількість кібер-злочинів – це тоже показник» – мовою оригіналу «результати – це політики, які застосовані» – мовою оригіналу.
От так, виявляється, як треба будувати кібербезпеку: понаписувати купу непрацюючих законів, наштампувати різних папірців, понастворювати «підрозділів», накліпати дірявих веб-сайтів – і вуаля, ми в кібербезпеці! Он воно як, Кузьміч. Я просто був не в курсі. Перебував у сутінках невігластва. Евона как.
Ну і куди ж без “необхідності регулювання”, це ж головний козир та вбивчий аргумент у кібер-бюрократів.
“- Чому все погано з кібербезпекою в Україні?
– Так регулювання ж нема!
– А, ну тоді ладно, давайте розробляйте регулювалки, а поки що ось вам гроші на “технології та обладнання”
Співучасником цією ідеальної уріно-офтальмалогії був відомий депутат-ойтішнєґ О. Федієнко. Сидів на дупці рівно і не смів заперечити жодного слова, хоча очевидно розумів рівень адекватності вищезгаданих тверджень (тип «люта пурга»). Корпоративна чиновницька солідарність – жорстока штука. Але це вже моя рефлексія, жаль за втраченою для суспільства людиною.
А про нового керівника ДЦКЗ Держспецзв’язку тепер я знаю практично все.
Дива знов не сталося, і на посаду суто технократа знов призначили «людину, віддану справі партії та уряду».
Ну хоч якась користь від госушного збіговиська «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики». Там є ще більш розривний виступ просто фантастично брехливої тітоньки з МВС, але я вже не маю сил фейспалмити, досить з мене негативу.
Піду пошукаю шось приємне. Може навіть про кібербезпеку)
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.