ІХ Форум Польща-Україна в Варшаві: «Значення польсько-українських відносин у змінній міжнародній реальності»

ІХ Форум Польща-Україна в Варшаві: «Значення польсько-українських відносин у змінній міжнародній реальності»

28-29 листопада  перебував в Варшаві де в ці дні з ініціативи та за підтримки Фундації Баторія та Міжнародного Фонду «Відродження» проходив ІХ Форум Польща-Україна під загальним гаслом «Значення польсько-українських відносин у змінній міжнародній реальності». Як на мене, захід вийшов дуже змістовним, цікавим і корисним. Ось деякі питання, які ми спільно з польськими колегами обговорили у відповідному експертному середовищі та за участі офіційних представників наших держав на наступних тематичних сесіях:

  1. «Чого очікує від Києва Варшава, а чого – Київ від Варшави? Офіційний діалог». В даній сесії зокрема прийняв участь Посол України в Польщі Андрій Дещиця;
  2. «Польща й Україна: що означають одна для одної? Польський конфлікт з Брюсселем та зміна політичної аксіології. Українські проблеми з трансформацією. Польсько-український історичний конфлікт. Як під впливом цих чинників розвиватимуться наші відносини?»;
  3. «Що змінна регіональна і трансатлантична ситуація означає для Польщі та України? Криза в трансатлантичних відносинах, зростання поділів в Європейському Союзі і польсько-українські відносини».

Всі ці питання ми обговорювали 28 листопада, а вже зранку 29 листопада в конференційній залі Фундації Баторія під патронатом  порталу “Eastbook.eu” пройшли публічні дебати на тему «Польща й Україна у непевному світі: союз чи конфлікт?». Безпосередніми учасниками цієї публічної дебати за модерування Мацєя Заневича з eastbook.eu, були Лукаш Адамський, Тарас Качка, Надія Коваль, Катажина Пелчинська-Наленч.

Сподіваюсь, що відео з даної публічної дебати згодом буде доступне для загального ознайомлення в мережі Інтернет.

В цілому ж підсумовуючи все почуте і побачене, можу погодитись з висновками Едвіна Бендика (Edwina Bendyka) з тижневика «Політика»  про те, що: «Польщу і Україну ділить спільна історія і об’єднує загроза від спільного ворога. Так найкоротше можна підсумувати ІХ Форум Польща-Україна, який відбувся в Варшаві».

Особисто мені також імпонують слова Дмитра Шульги з Фонду «Відродження», про те, що на сьогоднішній день продовжують залишатись актуальними більшість тез підготовлених минулого, 2017 року в дискусійній записці українсько-польської Діалогової групи «Пріоритетне партнерство: Спільне бачення українсько-польських відносин», з якою я запрошую всіх зацікавлених ознайомитись за посиланням:

http://www.irf.ua/content/files/ua_pl__priorytytne_partnerstvo.pdf

Певне підсумування нашої зустрічі в Варшаві 28-29 листопада на польській мові вже є доступним за посиланням:

http://www.batory.org.pl/programy_operacyjne/otwarta_europa/forum_polskaukraina/wydarzenia_10/ix_forum_polskaukraina

Олег Дубіш

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати