Історія про те, як Кіріл до церкви ходив або патріархопад

Історія про те, як Кіріл до церкви ходив або патріархопад

Історія про те, як Кіріл до церкви ходив або патріархопад.
Поїхав якось патріарх РПЦ Кіріл на Кубань освячувати храм-маяк Петра і Февронії у день Святого Петра Афонського. Судячи з усіх його дій з 2014 року, а особливо після 24 лютого, був людиною невіруючою. Він же точно знав, що творив, і що благословляв, тому не сумнівався що Бога немає, акурат до сьогоднішнього дня. Патріарх рухнув, на дорогих мраморних сходах, в дорогому одіянні, в супроводі численної охорони на очах розчарованого натовпу.
Ввечері Кісєльов і Сімонян будуть розповідати про обрядове падіння або про замах на вбивство із бандеродрона. А Кіріл тремтячими руками відкриє “Житія святих” за столом із дерева бокоти і стакан за стаканом буде пити Chivas Royal Salute, в намаганні прибрати тремор в руках. Вижене прислугу, подвоїдь охорону. В голові звучатиме: «Аннушка вже розлила масло». Михайло Афанасійович Булгаков знав кому адресовані ці слова, недарма події в «Майстер та Маргарита» відбуваються в Москві. Бути пророком важка доля, кожних 100 років тебе то хочуть розп’яти на хресті, то встановити пам’ятник. Кіріл пив віскі і розумів, що щось тут пішло не так. Але вперто не хотів вірити в казки, бо він же знав, думав, що знав. Чортовщина якась, подумав Кіріл.
Я не буду описувати життя Святих Петра, Февронії і Петра Афонського. Лише один епізод із історії життя: «На Святой Горе Петр поселился в пещере, где жили змеи. Но как только он перекрестил это место – гады покинули его». Символічно, що в день Святого Петра Афонського Кіріл упав в храмі покровителів сім’ї, любові та вірності. Змій пішов зализувати рани.
Олена Коцеруба

Виконавчий директор МАОМС «Асоціація Інвестиційно-привабливих громад», засновник ГО «Єдина громада – єдина мета», заступник Тетіївського міського голови 2018-2020 років, журналіст.