Казкова подорож в минуле

Казкова подорож в минуле

Сказати, що в Україні немає на що подивитись може тільки людина, яка ніколи не поринала у історичне минуле казкових фортець і замків нашої країни. Їх різноманітність заворожує та мотивує цікавість до подорожей.

Кам’янець-Подільська фортеця

Якщо ви хочете відвідати цікаві замки і фортеці України, почніть з міста Кам’янець-Подільський. Головна міська пам’ятка, подивитися на яку щорічно приїжджають тисячі туристів з усієї Європи –це унікальна оборонна споруда, що будувалася протягом кількох століть і до сих пір вражає своєю величчю і монументальністю. Вона розкинулася на самому видному місці навпроти Старого міста, здавалося б, що немає місця в Кам’янці, з якого не видно її панорама. За всю свою історію замок змінив багато власників, серед яких і Османська імперія, Російська імперія і Річ Посполита. Неймовірно красиво Кам’янець-Подільська фортеця виглядає ввечері. Коли на місто опускається ніч, замок набуває зачарований казковий вигляд.

Замок Паланок

Містечко Мукачево розкинулось у самому центрі Мальовничого Закарпаття. Тут, на старій 68-метровій горі, яка колись булу вулканом, височіє фортеця. Держави, імперії, повстання, інтриги та чвари, штурм и облоги – це історія замку Паланок. Величної и неприступної фортеці, яка назавжди залишилась однією з найкрасивіших архітектурних пам`яток Закарпаття.

Історики до сьогоднішнього дня сперечаються про дати споруди цього унікального замку, а жителі Мукачева називають його візитною карткою міста. З цим замком також пов’язано ім’я однієї сміливої і войовничої жінки – Ілони Зріні. Княгині довелося очолити гарнізон, щоб боронити замок від нападу ворога. Облога тривала сім місяців – незважаючи на чисельну перевагу противника, гарнізон відбивав всі атаки.

Палац Шенборнів

Любителі західної України, які відвідали Мукачево, безсумнівно, споглядали замок Паланок, що цілком природно, адже він є головною визначною пам’яткою цього міста. Однак, зовсім не єдиною, адже в півгодини їзди від центру знаходиться величезний парк, де вже багато століть розташовується величний і загадковий замок графів Шенборнів, приховуючи в міцних стінах безліч легенд. Замок був побудований в 1890-1895 роках в якості заміської резиденції. Він так схожий на казковий палац, що здається, ніби з-за рогу ось-ось вийде середньовічний лицар, а у вікні вежі промайне локон принцеси. Але в старих стінах, дихаючих легендою і неймовірними історіями, живуть цілком собі реальні персонажі – діти, які приїхали туди оздоровитися! Так-так, саме, тепер це їхня резиденція, а якщо бути точніше – санаторій “Карпати”. На території знаходиться озеро, газони, скульптури, джерело краси, живі звірі й птахи. Тож не дивно, що замок неодноразово використовували як декорацію для зйомок фільмів. Що ж, як кажуть, все найкраще – дітям.

Замок Любарта

Замок Любарта – родзинка Луцька та один із найбільших і найдавніших замків в Україні. Він був побудований ще в XV столітті литовс ьким князем Любартом, який одружився на місцевій княжні і прийняв православну віру. Вгору, на найвищу вежу замку, ведуть гвинтові сходи з високими і дуже вузькими сходами (спеціально, щоб нападників було легко скинути вниз), в оригінальному варіанті ці сходи навіть не передбачають перил! Одягнувши на екскурсію що-небудь на підборах можна досить екзотично пікірувати до старту. На самому верху башти є о глядовий майданчик, з якого можна побачити весь Луцьк і навіть трішки більше. До слова, саме Луцький замок, а точніше, одна з його веж, зображена на купюрі номіналом в 200 гривень.

Олеський замок

Це найстаріший замок, що зберігся в Західній Україні. Він розташований біля селища Олесько Львівської області, і знаменитий не тільки своєю унікальною архітектурою, але і прекрасним парком, розбитим на його території. Перша згадка про Олеської фортеці можна знайти ще в XIV столітті. Після зміни кількох власників, пожеж і землетрусу замок був сильно зруйнований. У наш час його відновили і зробили філією Львівської галереї мистецтв.

Підгорецький замок

Замок в селі Підгірці, побудований для гетьмана Станіслава Конецпольського, називають справжньою перлиною пізнього ренесансу. Він з легкістю міг би стати окрасою будь-якого європейського міста. Підгорецький замок вважається одним з найбільш містичних замків країни. За розповідями, в ньому мешкає привид Білої Пані – дружини власника замку, замурованою в стіну ревнивим чоловіком. Замковий комплекс об’єднував палац (оточений бастіонами, валами і ровами), бароковий храм, «Гетьманська корчма», в’їзні ворота і затишний парк в італійському стилі. До слова, тут знімали деякі епізоди радянського фільму «Д’Артаньян і три мушкетери».

Замок Собєських, Золочів

Замок побудований в 1634-1636 рр. воєводою Яковом Собеським, батьком польського короля Яна Собеського. Замок встиг побувати і королівською резиденцією, і казармою, і лікарнею, і в’язницею. До наших днів дійшли палацовий корпус в стилі ренесанс, Надбрамний корпус, досить рідкісний в Європі Китайський палац, сторожові вежі. Особливістю палацу і показником високого рівня майстрів, що його проектували, була унікальна система каналізації, пристрій якої вивчали історики. Нагадаю, що в середньовічні часи в містах, зазвичай, помиї вливали просто на вулицю. Шість туалетів теж збереглися до наших днів. Поруч з замком були знайдений камені з таємничими написами, схожими на шифровку, готичний шрифт навіяв думки про тамплієрів. Камені, як кажуть, володіють магічними властивостями. Мовляв, варто лише приставити палець до однієї з видовбаних точок і загадати бажання, як можна вже бути певним, що воно збудеться.

Замок-садиба Попова

Замок Попова – архітектурна гордість Запорізької області. Він належить до поширеного в 19 столітті типу замків-садиб (або замків-палаців), які тоді масово поширювалися як в Західній Європі, так і в сучасній Україні. Територія замку – це великий палацово-парковий ансамбль. На державном у рівні він визнаний як Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова». Також іноді можна зустріти назви «Таврійський палац» або «Таврійська садиба». Зараз, до речі, актуальним залишається питання реставрації замку.

Ужгородський замок

Цю споруда по праву називають шедевром романського архітектурного стилю. Жителі Ужгорода вважають замок серцем свого рідного міста. Ужгородський замок був зведений ще в середньовіччя, а зараз функціонує в якості Краєзнавчого музею: народного мистецтва, духовної культури, етнографії, вогнепальної зброї та ін. У дворі – 36-метровий облоговий колодязь і дві скульптури XIX ст .: “Геракл, що вбиває Лернейскую гідру “і” Відпочиваючий Гермес “. У підвалах – експозиція “Кімната тортур”, в якій представлені експонати, відтворені за малюнками, середньовічним ескізами, гравюрами і фотографіями.

Аккерманська фортеця

Якщо ви вирішили провести відпустку в Одеській області, використовуйте момент, щоб відвідати Акерманську фортецю, яка знаходиться в Білгород-Дністровському, займає особливе місце серед фортифікаційних споруд Східної Європи і є історико-архітектурною пам’яткою XIII – XV століть. В даний час це найбільш збережена фортеця на території України, що складається під захистом держави. Величезний бастіон підноситься над Дністровським лиманом прямо посеред античного міста Тіра, який був заснований греками, тому, коли підніметеся на найвищу точку фортеці, зможете насолодитися справді приголомшливим видом. Колись тут були військові гарнізони. Протяжність фортеці становить 2,5 км, у порівнянні з іншими фортифікаційними спорудами, що знаходяться на території України, ця є найбільшою.

Насолоджуйтеся та надихайтеся подорожами!