Кібер-свавілля по-зеленому

Кібер-свавілля по-зеленому

Кібер-свавілля по-зеленому. Історія така.

7 жовтня 2019 року кібер-активіст Андрей Перевезий публікує інформацію про жахливу безвідповідальність працівників Одеського аеропорту, що призвело до цілковитого беззахисту локальних мереж аеропорту від зовнішнього втручання (перший скріншот).
15 жовтня 2019, тобто за тиждень, хтось зламує мережі Одеського аеропорту та «розміщує на інформаційному табло в аеропорту фото дівчини з написом “Fuck you Gretta”.
Керівництво аеропорту звертається до поліції і поліція йде з обшуками куди? А до активістів, які виявили вразливість ще за тиждень до злочину.
Які чесно та публічно повідомили про вразливість якраз з метою її якнайшвидше закрити. Які не публікували даних, які б допомогли зловмисникам експлуатувати виявлені вразливості.
Які дійсно не на словах, а на ділі намагаються підвищити кібербезпеку критичної інфраструктури.
Але поліція та СБУ мають чіткі вказівки від свого керівництва «посилити наш вплив на активістів». Про це вже неодноразово повідомлялося у відкритих джерелах.
І ось таким чином цей «вплив» посилюється. Безпідставні обшуки, незаконні затримання, фальсифіковані кримінальні розслідування. Для цього керівниками Кіберполіції призначені особи, відомі своєю готовністю виконати будь-який злочинний наказ, для яких не є проблемою влаштувати будь-кому поліцейське свавілля лише тому, що він у чомусь не згоден з владою.
А з урахуванням законопроектів про цензуру, про блокування в Інтернет, про українські версії роскомнадзору та СОРМ-3 – сьогоднішній тиск на активістів цілком вкладається у провладну парадигму перетворення вільної України на поліцейську державу за зразком північної країни-агресора.
Сьогоднішній обшук дуже схожий на ситуацію, коли ви проходите повз магазин, бачите що двері відчинені, кричите про це на вулиці, повідомляєте власнику та у поліцію (а ще в СБУ), власник не реагує, СБУ розводить руками «а шо ми можемо вдіяти??», за якийсь час магазин грабують, а поліція замість ловити злодія, – шиє кримінальну справу саме вам. Злодія спіймати у них мізків не вистачає, а ось запресувати того, хто на виду і не ховається, та ще й повідомив про проблему – тут вони герої. Ось така у нас аваковська поліція: ми їм платимо, а вони нас за це пресують. Точно як з «беркутом» у 2013-2014.
Ухвала суду – на другому скріншоті. Спробуйте знайти хоча б якісь підстави проведення обшуку. Докази: протокол допиту свідка, протокол огляду, протоколи про проведення негласних слідчих (розшукових) дій.
Серйозно?
Що бачив свідок? Що на моніторах аеропорту було фото дівчини. Чи бачив він хто це зробив? Та навіть теоретично не міг цього уявити.
Що фіксує протокол огляду? Що мав місце дефейс. На табло мала бути одна інформація, фактично там була інша. Протокол просто фіксує факт дефейсу. Всьо.
Що можуть доводити протоколи про проведення негласних слідчих (розшукових) дій? Що поліція прослуховувала розмови і ходила за підозрюваними по вулицях? І що це доводить?
До речі, ментовська наружка постійно ходила за активістами (зокрема, за Alexandr Galushchenko) причому настільки непрофесійно, що це вже набридло і Саша буквально вчора виклав фото тих недолугих топтунів у Фейсбук. А наступного ранку почалися обшуки. Мабуть, образилися.

Свого часу, кілька років тому, тодішнє керівництво Кіберполіції також йшло цим шляхом – безпідставні кримінальні провадження, обшуки, затримання, допити. Але тоді політичним керівництвом держави системно не ставилося завдання «посили наш вплив на активістів», тому ця практика швидко припинилася. Більше того, Кіберполіція потім знайшла спільну мову та співпрацювала з активістами, та навіть публічно їх підтримувала. Але наразі професіоналів замінили на слухняних лояльних беєпредєльщиків.
Тож наскільки швидко зелені зрозуміють самогубність своєї протиправної внутрішньої політики, та чи зрозуміють взагалі – скоро побачимо.
Але готуємося до часів януковічей. Поки що все свідчить про те, що сьогоднішня поліція – точно не друг активному та критично мислячому українцю. Яскраве підтвердження – справа Шеремета.
Кібер-зима вже близько в Україні. А бути активістом – просто небезпечно.

 

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.