Корупційний картель Степанова або «золоті» томографи від МОЗ

Корупційний картель Степанова або «золоті» томографи від МОЗ

Українська влада з посиленням карантинних заходів діє дедалі цинічніше і підступніше, прагнучи безбожно збагатитися. Підтвердженням цього є факт того, що МОЗ у складний для себе період наживається під час смертельної пандемії, забувши про свій головний обов’язок – захист життів українців.

За прикладами далеко ходити не треба. Візьміть лише до уваги закупівлю 160 комп’ютерних томографів для опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах, що проводиться Державним підприємством «Медичні закупівлі України». Виходячи з наявної інформації, представлено типову картельну змову на користь кишенькових фірм. Тобто мова тут іде про корупційне діяння в особливо великих розмірах: сотнях мільйонів гривень, які йдуть комусь в кишені за дуже простою та очевидною схемою.

Наприклад, у вас є ряд фірм, яких експерти запідозрили у фіктивності. Для того ж, щоб «правильна» фірма уникнула кримінальної відповідальності та перемогла, МОЗ пішло назустріч: йому вдалося переписати умови конкурсу з прийняття умов конкурсу на отримання комп’ютерних томографів. Цим самим, Міністерство вибило з ринку головного фаворита, представника найбільшої у світі фірми з виробництва медичної апаратури.

Для кого і навіщо це треба? Усе очевидно – заради усунення серйозних конкурентів та, відповідно, незаконного збагачення. МОЗ, в особі ДП «Медичні закупівлі України» (ДП МОЗ України), оголосило тендер із закупівлі 160 комп’ютерних томографів для опорних лікарень в госпітальних округах України. У такому великому конкурсі участь взяло 9 компаній.

Утім, багатьом з них притаманні очевидні фікції. Яскравим прикладом є статутний фонд:

• ТОВ “ІМД +” (зі статутним фондом 10 тисяч грн.);

• ТОВ “Астріум” (статутний фонд 31,1 тис. грн.);

• ТОВ Кінд ІНТЕРСЛУХ Київ (60,5 тис. грн.);

• ТОВ Протек Солюшнз Україна (63 тис. грн.);

• ТОВ “Укр Мед Сервіс” (1 тис. грн.);

• ТОВ “Медгарант” (16,5 тис. грн.);

• ТОВ “Віас плюс” (10 тис. грн.);

• ТОВ “Екна Україна” (статутний фонд 10 тис. грн.);

• ТОВ “АФС Медіцінтехнік” (статутний фонд 851,7 тис. грн.)

Варто звернути увагу на останню компанію: вона показала реальну і дуже солідну суму.

«Що їй у допомогло досягнути найбільших результатів?» – запитаєте ви. –Насправді ТОВ “АФС Медіцінтехнік” є дистриб’ютором найбільшої нідерландської фірми Philips Medical Systems, яка, до речі, має хороший міжнародний авторитет у двох головних позиціях – ціна і якість.

Тим не менше, з’являється ще одне питання: «Як перемогли фірми без гучних імен та зв’язків ?» Більше того, за словами експертів, це підприємства, що не мають необхідних знань і умінь, надійного фінансування – тому і «сидять на відкатах», чого не скажеш про Philips Medical Systems. Чого і якими методами перемогла – судіть самі… Ціна ж “АФС Медіцінтехнік” на апаратуру була найнижчою серед всіх запропонованих варіантів.

Очевидним є і його перемога: не лише успішне ім’я, а й грамотно спланована стратегія роботи допомогли досягти високих результатів дистриб’ютору Philips Medical Systems. Ще одним фактором успіху “АФС Медіцінтехнік” є штат компанії: на відміну від конкурентів, тут працюють сервісні інженери. Це ж дозволяє компанії надавати комплекс послуг від гарантійного обслуговування обладнання до навчання персоналу ним користуватися.

Нарешті, не варто забувати й те, що ціна, запропонована офіційним дистриб’ютором Philips Medical Systems, виявилася нижче на 28% від пропозицій інших учасників. Незрозумілою тут є й реакція МОЗ щодо цього: сам факт просто не беруть до уваги. На жаль, загальний аналіз фірм переможців свідчить про 10-річний корупційний стаж.

Тому очевидним є й те, що позиція “АФС Медіцінтехнік” не подобається конкурентам з конкурсу, так як виводить бізнес з тіні. Справа в тому, що на кожному томографі економиться до 4 млн. гривень бюджетних грошей, а це понад 640 000 000 гривень економії! Ось тепер і не дивно, чому ми так жваво і неухильно мчимось в економічну прірву…

Катерина ОДАРЧЕНКО, політтехнолог, партнер компанії “SIC Group Ukrainе”, Member of International association of political consultants (IAPC). Президент Institute for democracy and development “PolitA”.