Ліквідувати Держспецзв’язку, кажете?

Ліквідувати Держспецзв’язку, кажете?

Ліквідувати Держспецзв’язку, кажете?

Радикально реформувати, кажете?

2,9 мільярди гривень на 2020 рік. Ось така вам наша відповідь.

Шах і мат вам, мамкіни реформатори.

Точніше – 2 927 922,5 грн., або 120 988 533 доларів США по сьогоднішньому курсу.

Сто двадцять один мільйон доларів. Практично так само, як і на попередні роки.

Шо там казав Дубілет? Замінити систему спеціального зв’язку на додаток з криптографією?

«Забезпечення функціонування державної системи спеціального зв’язку та захисту інформації» – майже 2 мільярди гривень.

«Розвиток і модернізація державної системи спеціального зв’язку та захисту інформації» – ще 580 мільйонів гривень.

А ще новий Голова ДССЗЗІ обіцяв підвищити зарплати працівникам. І ще сказав «Я захищатиму і відстоюватиму свій колектив»: https://tinyurl.com/wv52au8

Фельд’єгеря, кажете?

208 мільйонів гривень.

«Невластиві функції», кажете? Не на часі. Не заважайте працювати.

Мінцифри заявило, що «від вересня цього року Мінцифра відповідає за кібербезпеку, криптографічний та технічний захист інформації», скріншот – під постом.

Ну-ко, ну-ко, скіко там бюджет Мінцифри на наступний рік?

120 мільйонів гривень. У 24 рази менше, ніж у ДССЗЗІ.

Шось я трохи заплутався, давайте спочатку.

Лунало багато гасел про «докорінне реформування Держспецзв’язку» та «залишити лише спецзв’язок», але на бюджеті Держспецзв’язку це якось ніяк не відображається.

Натомість новоутворене інноваційно-молодіжно-цифрове Міністерство, заявляючи про свою відповідальність за кібербезпеку-ТЗІ-КЗІ, ніякого фінансування не отримало.

23,9 мільйони гривень на електронне урядування. Всьо. Все інше – на Апарат Міністерства. Які там у них зарплати, до речі, хто знає? Якщо знати штатну кількість працівників, то можна поділити 23,9 млн. грн. на кількість працівників і вийде десь приблизно середня зарплата по Міністерству. Якщо вчителька математики мені не збрехала. Ну, нехай мінус комунальні, комп’ютери та канцтовари.

Новий керівник Держспецзв’язку пан Валентин Петров промовляє в цілому досить правильні речі: «сьогодні важливим є поступовий відхід від КСЗІ», “нагальним є перехід на сучасні стандарти”, “оптимізація, а саме – позбавлення невластивих функцій і технічне переозброєння – сьогодні на порядку денному”.

Але, судячи з затвердженого та прийнятого Верховною Радою державного бюджету, у 2020 році очікувати виконання заявлених гасел було б, щонайменше, наївним.

Не знаю, чи має інформація про бюджет РНБО якийсь стосунок до кібербезпеки, але, про всяк випадок, зазначу, що бюджет Ради Національної безпеки та оборони України на 2020 складає 28 мільярдів 163 мільйони 846 тисяч і ще 600 гривень.

При тому, що Рада Національної безпеки і оборони, відповідно до Конституції України, є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.

Координаційним органом, Карл. При одному, нехай і найголовнішому чиновникові.

1 мільярд 164 мільйони доларів. Утричі більше, ніж для СБУ під час війни (9,6 млрд. грн.)

Для чого «координаційному органу» така нереальна купа грошей? Маю десь у глибині підсвідомості слабеньку надію, що крихти від тих мільярдів перепадуть і на кібербезпеку, але надія настільки квола, що навіть не варто про неї згадувати. Упс, це я вголос сказав?

Так шо реформа галузі кібербезпеки поки відкладається.

Об’єкти критичної інфраструктури чекали 28 років, почекають ще рік-два. Нехай Кіберальянс та Інформнапалм напружуються, у вільний від поезії час, його в них багато. Держава Україна почекає, може, росіянські кіберкримінальні угруповання якось самі самоліквідуються. Та і взагалі, не настільки важлива ця ваша кібербезпека, щоб аж гроші на неї витрачати. Не створюйте хайп, як каже один просунутий народний депутат. Все в порядку, розходьтеся. Все буде, почекайте.

Приємних усім вихідних.
Бережімося.

 

 

 

 

 

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.