Ліплення з глини як арт-терапія для дітей

Ліплення з глини як арт-терапія для дітей

2 та 3 травня в Ужгороді відбувся цикл дитячих майстер-класів з гончарства «Ліплення з глини як арт-терапія» для дітей-ВПО та інших соціальних категорій разом з дітьми членів Товариства польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосєвич. Дані заходи приурочені до трьох польських травневих свят – Дня Прапора Польщі, Дня Полонії та поляків за кордоном, а також Дня Конституції РП.

Це чергова дитяча благочинна акція, ініційована та організована Благодійним фондом польсько-українського партнерства та БФ “Карпатські ініціативи” за підтримки керівництва Товариства польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосєвич, з яким ми почали активно співпрацювати минулого року. 

Цього разу в трьох майстер-класах участь взяли 27 дітей від 7 до 14 років. Головною метою акції була інтеграція місцевих дітей з такими, що вимушені на разі перебувати у безпечному регіоні задля своєї безпеки. Ми дбаємо про те, аби такі заходи були цікаві та корисні, як фізіологічно, так і психологічно.

Відома в Ужгороді майстриня, художниця, ілюстраторка, фанатка своєї справи, а також волонтерка, що не залишається байдужою до тих, кого зачепила війна, – Ольга Ладижець відгукнулася на наше прохання. Вона після роботи приділяє свій вільний час усім охочим: дітям, військовим після фронту, лікарям  та ін. Така діяльність – робота з глиною – має лише позитивний вплив і викликає саме задоволення. Кожна дитина-учасник майстер-класу у подарунок отримала свій власний виріб. 

Арт-терапія – це турбота про емоційне самопочуття і психологічне здоров’я дитини через художню діяльність. Вона відіграє величезну роль у розвитку і корекції емоційного світу дитини. Мета арт-терапевтичних занять з дітьми – не навчити їх красиво малювати або писати вірші, а «розбудити емоції». 

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства