Люди, які дбають про приватність та безпеку своїх комунікацій, користуються так званими «шифрованими» месенджерами

Люди, які дбають про приватність та безпеку своїх комунікацій, користуються так званими «шифрованими» месенджерами

Люди, які дбають про приватність та безпеку своїх комунікацій, користуються так званими «шифрованими» месенджерами (E2EE). І одним з найпопулярніших в Україні є Signal.
Нещодавно у ньому з’явилися нові фічі, які ще більше підвищують приватність цього чудового месенджера – одного з найкращих з точки зору безпеки (як на мою скромну думку).
По-перше, тепер у групових чатах ваш номер телефону вже не показується. Раніше мене трохи напружувало, коли тебе добавляють в чат і всі його учасники бачать твій мобільний номер. І це позитивне нововведення, оскільки я, наприклад, не завжди впевнений, що усім учасникам чату слід знати твій стільниковий номер.
По-друге, тепер можна створити ім’я користувача, за допомогою якого інші люди можуть тебе знаходити – якщо ти їм повідомиш цей свій нікнейм. Раніше було необхідно давати свій мобільний номер, і мене кожен раз від того було неспокійно на душі.
По-третє, тепер щоб запросити людину поспілкуватися з вами у Signal, можна надіслати їй лінк на ваш профайл або QR-код. Це зручно коли, наприклад, ви спілкуєтеся у іншому месенджері, але для більш конфіденційної розмови бажаєте перейти у Сігнал, і при цьому не повідомляти свій мобільний номер.
Все це є покращеннями, однозначно. Signal розвивається та враховує побажання та зауваження користувачів – залишаючись безкоштовним. Він не ідеальний, звісно, і має свої проблеми. І усі його конкуренти також мають свої проблеми, але до Сігналу претензій трохи менше, ніж до інших.
Для тих, хто ще (з якихось причин) досі не користується Signal, даю підказку де його скачати. Перш за все, це офіційний сайт: https://signal.org
По-друге, це офіційні магазини мобільних платформ: App Store та Google Play. Щоб не помилитися, лого Сігнала (у цих магазинах) виглядає як білий круг з пімпочкою, обведений білим пунктиром і все це вписано в синій квадрат з закругленими кутами. Але є й інше лого – синій круг та синій пунктир на білому фоні. Якщо сумніваєшся чи це «той самий Signal» – заходиш на офіційний сайт і тиснеш Get Signal.
Тому видаляйте отой ваш Телеграм, встановлюйте Signal і починайте значно менше хвилюватися про безпеку та приватність свого спілкування.
Але важливо також не забувати й про інші правила персональної кібер-гігієни: «не тицяй каку», унікальні довгі складні паролі, «один ресурс – один пароль», VPN, Tor, 2FA, оновлення, резервні копії, вотетовсьо.
І буде вам щастя.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.