Мабуть, кожен з нас дратувався, коли Фейсбук нахабно підглядає, що ти шукаєш у Мережі

Мабуть, кожен з нас дратувався, коли Фейсбук нахабно підглядає, що ти шукаєш у Мережі

Мабуть, кожен з нас дратувався, коли Фейсбук нахабно підглядає що ти шукаєш у Мережі і сам підкладає тобі відповідну рекламу.

Буває навіть так, що у тебе відкрито пару вкладок браузера про певний товар, жінка просто підійшла до твого лаптопу з телефоном в руках, а за годину їй приходить у вайбер реклама того, що ти роздивлявся на лаптопі.

Так ось, минулого тижня Фейсбук випустив прикольний інструмент, який дозволяє кожному користувачу скинути свою історію і трохи підна$рати «слідкувальникам».
Загальна схема слідкування за користувачами працює так: ти переходиш з Фейсбука на якийсь зовнішіній ресурс (який вже має договір з ФБ), той ресурс передає інфу про факт твого відвідування Марку Цукербергу, а Марк показує тобі схожу рекламу у ФБ.

Тепер схему можна буде тимчасово перервати: заходимо у Налаштування, тиснемо Твоя Фейсбук-інформація (Your Facebook Information), потім обираємо Off-Facebook Activity, і нарешті, Очистити історію (Clear History).
І після того Марк показуватиме тобі рекламу лише з огляду на вказаний тобою вік, налаштування мови, локації, операційної системи, тощо.
Тобто показуватиме шопопало, часто геть не релевантне. Але точно щось показуватиме, полюбому.
Тому кожен має вирішувати сам – чи слід чистити свою історію.
Але я б радив почистити. Хоча б заради експерименту.
Та і нефіг слідкувати, це якось не тейво. Не етично. Особисто мені – не подобається.

 

 

 

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.