Маразм міцнішає: чому мільйонери нарекли заробітчан «ворогами економіки»?

Маразм міцнішає: чому мільйонери нарекли заробітчан «ворогами економіки»?

Національний банк України знайшов винних у черговому рості курсу долара та девальвації гривні. Мовляв, у зростанні споживчих цін та відсутності розвитку української економіки винні …заробітчани. Бо, мовляв, ці невдячні українці не хочуть за копійчані зарплати працювати у сільському господарстві, у транспортній, промисловій та будівельній галузях, натомість масово виїжджають закордон за «довгим» доларом чи євро.
Анатолій Амелін: Інакше, ніж дурістю, я цей звіт працівників Національного банку України не можу назвати. Є кілька ключових факторів, які впливають на розвиток економіки. Це – державні витрати, інвестиції, рівень споживання та перевищення експорту над імпортом.
Проблемою для розвитку нашої економіки є не заробітчани, а політика Національного банку України, яка не спрямована на економічне зростання в Україні. Адже на кінець цього року очікується, що заробітчани перерахують в Україну 11 мільярдів доларів. Натомість закордонних інвестицій в економіку України минулого року прийшло лише 2 мільярди доларів. І цього року не очікується зростання цих показників. Заробітчани є основними інвесторами України. Якщо не було б доходів від тих українців, які працюють закордоном, – у нас була б значно серйозніша девальвація гривні та інфляція. Тому наші заробітчани не створюють проблем для росту української економіки, а навпаки – допомагають їй розвиватися.
Володимир Лановий: Це помилкові висновки через неправильно зроблений аналіз та оцінки. З підходом Нацбанку до економіки, можна взагалі сказати, що валюти нам не потрібно.
Саме заробітчани гарантують додатковий прихід валюти, що зберігає сталість курсу гривні. А це є гарантом стабільності цін всередині України. Таким чином, гривня є більш купівельно спроможною, вона активніше обмінюється на валюту, що призводить до сталості цін на внутрішньому ринку. Додатковий приплив валюти – це збільшення обсягів імпортних товарів, а відповідно більша конкуренція між внутрішнім та зовнішнім виробником, що вигідно кінцевому споживачу.
Василь Воскобойник: Українські трудові мігранти щороку перераховують додому досить великі кошти. У 2017 році, за даними Європейського банку реконструкції та розвитку, загальна сума грошей, яку передали українці додому, склала майже 10 млрд доларів США. Ці гроші потрапляють в українську банківську систему та підтримують стабільність національної валюти – гривні. Щодо гальмування трудовими мігрантами економічного розвитку України, то давайте для прикладу подивимось на країни Балтії, де за останні 20 років чи не 30% населення виїхало працювати за кордон. При цьому економічний розвиток цих країн досяг такого рівня, що українці із задоволенням їдуть в ці країни працювати. На мій погляд, недоречно звинувачувати простих людей в тому, що вони є чинником, який гальмує розвиток економіки.
Андрій Новак: Останній звіт НБУ, в якому йдеться про те, що українські заробітчани є причиною інфляції – не витримує жодної критики. Це свідчить про повну професійну непридатність, як мінімум тих, хто писав його. Владі навпаки вигідно, щоб українці їхали закордон і поверталися сюди. Бо заробітчани привозять в Україну валюту і таким чином в Україні формується позитивний валютний баланс і стабільний курс гривні. Завдяки заробітчанам в Україні поки не настільки високий рівень інфляції. Подібні заяви НБУ – це або намагання перекласти власну непрофесійність на тих, хто хоч якось намагається підтримувати українську економіку і не сидить, склавши руки в Україні.

https://goo.gl/7QRrwL

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування