Мав нагоду поспілкуватися з послом Естонії в Україні

Мав нагоду поспілкуватися з послом Естонії в Україні

Ну як “посплікуватися”: пані Tetiana Popova ставила нам питання, а ми по черзі відповідали. Ну і трохи за лаштунками поговорили))
Зрозуміло, що пан посол не експерт з питань кібербезпеки та і дипломатичний етікет не дозволяє говорити як є.
Але дещо цікаве все ж дізнався.
Наприклад, що Михайло Федоров у червні 2019 відвідав Естонію і неабияк надихнувся побаченим рівнем цифровізації країни, що пояснює намагання Мінцифри всіляко копіювати досвід цієї країни. Але ж Естонія йшла цим шляхом 12 років, і не все було гладко на цьому шляху.

Ще пан посол розказав як працює система кібербезпеки в Естонії, як співпрацюють держава та бізнес, і що там є цілком ефективна волонтерська кібер-армія.
У загальних рисах схоже на те, що є у нас, але чомусь там система працює, а нас якось ніяк.

Загалом, самому цікаво було б ще раз передивитися ту програму, і бажано у повній нередагованій версії.
А ще я був на диво стриманий та толерентний. Незвичні відчуття.

Дякую Tetiana Popova за запрошення, мені сподобалося.

Цього року в Україні змінилося багато послів з країн ЄС. Буду поступово представляти вам нових. Знайомтесь завтра о 18:00: новий Посол Естонії в Україні – Каймо Кууск. Украіна – його перше відрядження, як посла. До цього більше 20 років в секторі безпеки та дипломатії. Звісно не могла не поцікавитися як розвивається робота естонського кібер-центру НАТО, наскільки безпечні онлайн-вибори, як дискутується в естонському суспільстві доступ до російских ЗМІ.Допоміг мені в цьому – спеціаліст з інфобезпеки Константин Корсун (Kostiantyn Korsun).PS: Міністерству цифрової трансформації (через Olexiy Minakov (Олексій Мінаков)) та ДССЗЗІ (Валентин Петров) будо запропоновано надати спікерів для цієї програми, за різними обставинами вони не змогли долучитися. Але в них є право на відповідь в наступних програмах вже у січні-лютому

Опубліковано Tetiana Popova Пʼятниця, 20 грудня 2019 р.

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.