Мій коментар Сегодня щодо подій на Майдані в 2014 році

Мій коментар Сегодня щодо подій на Майдані в 2014 році

Мій коментар “Сегодня” щодо подій на Майдані в 2014 році.

“- Я була міським головою Рави-Руськьої. І ще напередодні Майдану – 20 листопада 2013 року наша міська рада був першою і єдиною, хто проголосував і відправив звернення до Євросоюзу, в Брюссель про те, що ми не підкоряємося злочинній владі Януковича, яка розгортає наш євроінтеграційний курс. І намагається повернути нас, як я тоді сформулювала, “сурогату Російської імперії зла” проти нашої волі. І я точно знаю, як це – виступити проти режиму Януковича.

Першого грудня я, звичайно, була на Майдані. Побачивши побиття студентів, ми не могли залишитися осторонь – сіли в автомобілі і поїхали до Києва. І потім я приїжджала на Майдан регулярно – аж до 18 січня. Привозили і продукти, і ліки, і гроші, організовували віче тощо.

Коли я побачила перші смерті, я зрозуміла: мені потрібно або скласти повноваження міського голови і просто виїхати на Майдан і організовувати вже збройний опір, або не закликати людей до ескалації, яка може коштувати їм життя. Після смерті Нігояна Сергія Гагіковича, після перших смертей я боялася своїми закликами спричинити ще хоча б одну смерть. Для мене це була особиста трагедія. Я бачила, до чого може призвести недалекоглядність політиків. І розуміла, що навіть після перемоги Майдану ми не отримаємо нової країни – лише нових людей при владі. Так і сталося.

Наступні п’ять років я все життя буду згадувати тих людей, які прийшли до влади. Ми мали таке величезне вікно можливостей. І не скористалися ним. Мені до сліз прикро, що нова влада не зрозуміла: люди загинули не за те, щоб привести її на Печерські пагорби. Вони загинули не за нові прізвища у владі, а за зміну країни. І ми ще не віддали свого боргу. Ми провели чимало реформ, ми наближаємо Україну до Європи. Але люди все ще не відчувають справедливості, за яку багато хто віддав своє здоров’я і життя”.

Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України