Мій попередній допис ФБ зніс через "мову ворожнечі"

Мій попередній допис ФБ зніс через “мову ворожнечі”

UPD: Мій попередній допис ФБ зніс через “мову ворожнечі”. Не знаю яке саме слово не сподобалося, але дублюю ще раз, трохи виправлено. Сподіваюся, не заблокують акаунт. Якщо заблокують – читайте мій блог на Цезорі.
Хтось помітив вчора серйозні перебої доступу до Інтернет? Ні?
А між тим вчора відбувалися одні з найпотужніших свнсбачих кібератак проти кількох ключових українських Інтернет-сервіс-провайдерів. Це був тяжкий день для їхніх працівників, але кінцеві користувачі – ми з вами – практично нічого не помітили. SYN flood летів – аж гай шумів. І не тільки.
Чому більшість користувачів цього не помітила?
По-перше, українські провайдери давно були готові до кібератак, а тепер вже й мають шикарний практичний бойовий досвід з протидії.
По-друге, українські провайдери – це «бджолиний рій»: без ключових «точок відмов», без вертикальної підпорядкованості, з мережами, побудованими за принципом «без рсні» і ще кількома важлими штуками, про які я розказував раніше: https://cutt.ly/uHtHVwY
І по-третє, українським бюрократам так і не вдалося зарегулювати діяльність операторів доступу до Інтернет в Україні, попри численні спроби. «Роль чиновника» у діяльності українських ISP – мінімальна, а значить в ній практична відсутні корупція та непрофесіоналізм. Зате присутні шалена природня бізнес-конкуренція, результатом якої стали велика кількість гравців, висока якість послуг, низькі ціни та горизонтальна розподіленість.
Я ще півроку тому передрікав, що провайдери та система доступу до Інтернет стануть однією з головних цілей терористичної федерації під час наступного витку масштабної кібервійни.
Тому що “телевізор” стрімко йде у небуття, а Інтернет стає основним каналом комунікацій сучасного суспільства: це і новини, і пошта, і месенджери, і торгівля, і бізнес, спілкування з рідними та друзями, робочі наради, збір коштів і багато іншого. А ще це розвідка, координація військових дій, волонтерська діяльність, вплив на критичну інфраструктуру.
І рсня це також розуміє, тому постійно атакує Інтернет-медіа та провайдерів. І з кожним разом результати все менші, а ми стаємо сильнішими. І плюс технологічні санкції шось таки дають.
А тут ще й член Палати Лордів Великої Британії, лорд Мегхнад Десаї заявив, що «російська ІТ-індустрія є частиною військової машини російського режиму і має знаходитися під санкціями» https://cutt.ly/CHtCG55 Як на мене, то все логічно: усі вони платять податки своєму вождю і таким чином фінансують вбивства українців. І нічого не роблять щоб зупинити безумного діда. Тому усіх під санкції, God save the Queen.
А ще оркам самим не вистачає часу та можливостей захищати власні веб-ресурси.
Ось з усіх цих причин більшість українців практично не помітило нової хвилі потужних кібератак.
Саме так і має працювати справжня професійна безпека – бути непомітною.
Знаю, це невдячна робота, тому що рано чи пізно у користувачів виникає питання: «Тю, так а нічого ж не трапилося протягом року, навіщо нам кібербезпека? Її роль дещо перевищена, давайти їх скоротимо».
І тому я вкотре знімаю свого білосніжного капелюха перед мужніми, професійними та скромними працівниками українських Інтернет-сервіс-провайдерів. Ви реально круті. А ще хочу, щоб про це знали усі.
Слава Україні та її Героям.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.