Міжнародна конференція «Союз Пілсудський –Петлюра. Погляд через 98 років».

Міжнародна конференція «Союз Пілсудський –Петлюра. Погляд через 98 років».

В суботу 21 квітня 2018 року в Варшаві я прийняв участь в міжнародній конференції «Союз Пілсудський –Петлюра. Погляд через 98 років», яка з ініціативи Польсько-Українського Форуму Партнерства, Студіум Східної Європи Варшавського університету і Інституту Політичних Наук ПАН пройшла в Бальній Залі Палацу Потоцьких. Союз Пілсудський-Петлюра, який також називають Варшавською Угодою, в 1920 році був таємною, міжнародною угодою між ІІ Річчю Посполитою та Українською Народною Республікою (УНР) під час польсько-більшовицької війни та боротьби УНР з більшовицько-російською агресією.

Під час конференції були оголошені доповіді присвячені згаданому союзу та угоді. Зокрема на конференції з доповіддю «Місце і роль Варшавської угоди в історії боротьби за українську державність» виступив Владислав Верстюк з Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Проекція фільму «Складне Братерство» (Trudne Braterstwo): https://www.youtube.com/watch?v=q1d2hHix1os&feature=share


який був знятий багато років тому ще з ініціативи світлої памяті Єжи Гедройця (Jerzy Giedroyć), для мене в цей день співпала з можливістю потиснути руку, особисто познайомитись і порозмовляти з режисером цього фільму Єжи Любахом (Jerzy Lubach).
В рамках конференції відбулась спеціальна дискусія Польсько-Українського Форуму Партнерства присвячена союзу Петлюра-Пілсудський.
В цей день спільно з польськими колегами я також прийняв участь у вшануванні могили українського генерала Марка Безручко і памятника воїнам УНР на Вольському Цвинтарі та памятника Маршалка Юзефа Пілсудського біля Бельведеру.

Я не перестаю стверджувати, що враховуючи наявність і поведінку відомого «Великого Соседа на Востоке», сучасні геополітичні реалія і можливі майбутні події, дружні відносини та стратегічне українсько-польське партнерство і співпраця носять екзистиціональний характер, як для України , так і для Польщі.

Сьогодні, в умовах «гібридної війни» РФ та ворожої дезінформації , ми особливо повинні акцентувати увагу на ті історичні постаті і події, які символізують не конфлікти, а партнерство і дружні відносини Польщі і України. І союз Петлюри і Пілсудського один із прикладів такого хоча і важкого, але братерства…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати