"Мова корінного народу не може розвиватися без правової підтримки" - Барієв

“Мова корінного народу не може розвиватися без правової підтримки” – Барієв

У вівторок, 16 березня, Голова Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв взяв участь в організованих ЮНЕСКО регіональних консультаціях з підготовки Глобального плану дій з міжнародного десятиріччя мов корінних народів.

Експерт під час свого виступу наголосив, що затребуваність мови, особливо серед нечисленних корінних народів, не може бути забезпечена без державної підтримки.

Цю зустріч організувало Бюро ЮНЕСКО в Алмати за підтримки штаб-квартири. У заході взяли участь представники національних урядів, корінних народів, організацій корінних народів, вчені, експерти та дослідники в області мов корінних народів, мовної різноманітності і багатомовності. Зустріч була націлена на підготовку Глобального плану дій з міжнародного десятиріччя мов корінних народів.

Голова Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв під час свого виступу, наводячи до прикладу досвід корінного кримськотатарського народу, підкреслив, що мова корінного народу не може розвиватися без правової підтримки.

“Мова буде жити, якщо вона буде затребувана. Затребуваність мови, особливо серед нечисленних корінних народів не може бути забезпечена без державної підтримки. Тут мається на увазі державна підтримка етнічних ЗМІ (радіо, газети, телебачення, підготовка контенту рідними мовами в т.ч. електронні), підтримка навчання рідною мовою і відповідно освітнього процесу з підготовкою викладачів та гідною оплатою праці”, – пояснив він.

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.