На часі - питання безпеки в Україні

На часі – питання безпеки в Україні

Під патронатом Президента України у Києві 21 лютого відбувся національний форум “Безпечні та спроможні громади майбутнього”. Йшлося про  надважливі питання організації безпеки громадян, особливо зараз – в умовах можливого загострення ситуації з боку відомого агресора. Польсько-Українська Господарча Палата на запрошення одного з організаторів форуму – Асоціації малих міст України – долучилася до заходу.  Другим організатором є Рада національної безпеки і оборони України.

Перед запрошеними учасниками виступили зокрема: Олексій Данілов – Секретар Ради національної безпеки і оборони України; Кирило  Тимошенко – Заступник керівника Офісу Президента, Михайло Федоров – Віце-прем’єр-міністр України, Міністр цифрової трансформації України, Віталій Безгін – Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Павло Козирєв – Голова Асоціації малих міст України, заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Крістіна Пастущенко – директор з розвитку “SMART”-рішень АММУ та багато інших – міністрів України, народних депутатів, керівників органів влади, голів територіальних громад та ін.

Серед спікерів національного форуму один особливий гість – Бартош Ціхоцький – Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні, який вказав на вагому роль органів місцевого самоврядування у громадській безпеці. Сильні громади – це сила країни: про це свідчить багаторічний стабільний успіх Польщі на міжнародній арені як добрий приклад для України.  Приємно відзначити тут прекрасну українську мову пана Посла, особливо в світовий День рідної мови, що відзначається саме 21 лютого. Адже мова – це теж потужна зброя. 

Загалом під час заходу відбулося 3 дискусійні панелі:

 – виконання рішення РНБО України “Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади”;

– сучасні інструменти та ефективні рішення для розвитку громад;

– безпека в громадах: розбудова системи національного спротиву. 

       

Як на мене, остання панель виявилася найочікуванішою, зважаючи на нинішню ситуацію. Серед головних спікерів панелі у погонах, наприклад, Перший заступник Секретаря РНБО України, генерал-полковник Руслан Хомчак. Під час виступу на Національному форумі «Безпечні та спроможні громади майбутнього»  він окреслив основні положення Закону України «Про основи національного спротиву», який введено в дію з 1 січня поточного року, наголосивши, що реалізація вимог цього Закону забезпечить зміцнення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру, сприятиме забезпеченню готовності громадян до національного спротиву; наголосив, що необхідно прискорити підготовку громадян України до національного спротиву, вжити заходів до покращення взаємодії керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування зі Збройними Силами України з питань підготовки та організації ТрО. Але й про ряд проблемних питань, які потребують негайного реагування на різних рівнях, пан Р. Хомчак також згадав.  

Сподіваємося на їх вирішення спільними зусиллями найближчим часом.  

Запис трансляції: https://www.facebook.com/rnbou/videos/2036383446540788

 

 

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства