Нарешті свою участь у російсько-українській кібервійні підтвердили США

Нарешті свою участь у російсько-українській кібервійні підтвердили США

Нарешті свою участь у російсько-українській кібервійні підтвердили США.
Буквально на днях у моїй статті про кібервійну на DOU (https://cutt.ly/LJvdmsb) я стверджував: «…вкрай складно повірити, що вони (західні союзники України) стоять осторонь від широкомасштабної кібер-боротьби проти одвічного ворога всього демократичного Світу».
Аж ось приїхав офіційний пруф.
Директор NSA, чотири-зоряний генерал Пол Накасоні (Paul Nakasone) повідомив в інтерв’ю буквально наступне: «Ми провели серії операцій з повного спектру: наступальні, захисні, інформаційні операції». І це було зроблено «у відповідь на російське вторгнення до України».
Що це були за операції, генерал не повідомив, але в інтерв’ю SkyNews наголосив, що вони були «законними, проведеними під повним цивільним контролем та згідно політикам, затвердженими Міністерством оборони США». Нам в Україні це поки складно зрозуміти, але це, виявляється, можливо.
А ще Генерал Накасоні не погодився з коментаторами, які припустили, що кібер-аспекти російського нападу на Україну були перебільшені, і похвалив уряд Києва та захисників за їх стійкість: «Якби ви запитали українців, вони б не сказали, що це перебільшено. Якщо ви подивитеся на деструктивні атаки та руйнівні атаки, з якими вони стикалися – ви писали про це з точки зору атаки на [супутникову компанію] Viasat – це те, що триває”»
Від себе добавлю, що історія з Viasat практично не висвітлювалася в Україні, хоча вона відома вузькому колу фахівців. Як і атаки на Укртелеком. Й сотні інших атак. Бо ж війна. Не на часі.
А ще керівник АНБ повідомив, що в Україні «досі тривають атаки на супутникові системи, атаки вайперів (вірус-витирач – КК), руйнівні атаки на їхні урядові процеси». Знов таки, в українському інфопросторі подібна інформація відсутня. Бо ж довелося б пояснювати як так сталося, чому не підготувалися і куди ділися гроші (наприклад, 38 мільйонів доларів на захист критичної інфраструктури). Закрийте свого рота. Єднаймося. Ми це переросли. #боневтік.
Американці знали про майбутнє вторгнення, передбачали його кібер-складову та прибули до України ще у грудні 2021. Я свого часу писав про це також: https://cutt.ly/wJvsgqU
Тоді команда американських кібер-спеців залишалася в Україні майже три місяці, аж до лютого 2022 і евакуювалася разом з іншими американськими військовими, до початку вторгнення. Але місцеві захисники більше цікавилися тоді шашликами, інвесторами та цькуванням незгодних з ними фахівців https://cutt.ly/9Jvs6aA
І наостанок ще одне підтвердження тез моєї статті на DOU від директора NSA.
Я написав «Така ситуація стала повною несподіванкою для усіх теоретиків кібервійн, тому багато дослідників зі всього світу уважно слідкують за подіями цієї світової російсько-української кібервійни».
Директор NSA це підтверджує: «І я вважаю, ви знаєте, їхній (України – КК) спротив це ймовірно історія, яка є найбільш інтригуючою для усіх нас.» (And I think, you know, their resilience is perhaps the story that is most intriguing to all of us.)
Мої висновки та прогнози і раніше підтверджувалися, хоча я ніколи не рахував скільки раз. Але щоб так швидко і особисто керівником найпотужнішої технічної розвідки Світу – таке вперше.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.