Неприємна штука ця статистика

Неприємна штука ця статистика

Неприємна штука ця статистика.

Особливо коли ти працюєш чиновником, примушуєш Інтернет-провайдерів виконувати протизаконні вимоги з блокування Інтернет-ресурсів, загрожуєш їм страшними карами за невиконання, пришеш проекти Законів для придушення свободи слова та тиску на тих самих провайдерів.
Потім визнаєш, щось типу “так, вимоги не так щоб зовсім законні, але ж ефективні! Ми були вимушені піти на це заради національної безпеки! Війна, терористи, путіннападе!”

Аж тут прилітає ось такий нежданчік і уся карткова пірамідка розпадається.

Не знаю, наскільки точне та об’єктивне дослідження було проведене, але, мабуть, десь воно приблизно так і є. Легку підозру викликає мова викладення досліждення, але поки не критично.

У переліку з 26 найбільш відвідуваних українцями ресурсів дві росіянські соцмережі (п’яте та дев’яте місце) та ресурс безкоштовної пошти та новин мейлру (16 місце).

Тобто цим зруйновано останній та єдиний аргумент “яструбів” з виконавчої влади: “але ж допомогло!”
Ні. Фі. Га. Не допомогло.
Українці все ж відвідують ворожні нам ресурси, з різних причин.
Хтось (маргінальна меншість) вперто вважає запорєбрік мишебратьями.
Хтось із молоді, через брак життєвого досвіду, переконує себе “та ну, я ж внєпалітікі”, “мені тільки музика” і т.п.
Дехто відвідує для отримання альтернативної погляду на проблему, висвітлення подій під протилежним кутом, отримання інфомації “чим дихає ворог”, “шо там за порєбріком” і таке інше.
А деякі провайдери досі ігнорують незаконні Укази і просто не блокують “заборонений контент”.

Те, що відвідуваність недружніх Україні ресурсів суттєво зменшилася, у порівнянні з минулими роками, заслуга геть не “блокувань”.
Блокування скоріше стимулювали їх відвідуваність, бо ж чого невільно, того й кортить.
І не заслуга МІП у цьому.
Тут треба дякувати численним популярним блогерам, кібер-волонтерам, популярним україномовним (і не тільки) проектам та ресурсам, збільшенням частини україномовного контенту в медіа, та і загальній відносній сводобі слова в Україні.
Бо тільки не обмежений заборонами розум та вільна воля здатні створювати цікавий та корисний контент, який відображає справжні людські цінності, несе правду про це життя, дає надію на щасливе майбутнє та бажання просинатися кожного ранку.

Щоб оцінити важливість свободи слова, свободи доступу до інформації, свободи самовираження, треба просто порівняти.
Деякі знайомі експериментували: включали і намагалися дивитися російські федеральні телеканали (онлайн). Усіх вистачило на лише на кілька хвилин, після чого починається напад ненависті, роздратування, аргесї або просто рвотний рефлекс. Брр, не хочу навіть пробувати.

Але повернемося до списку, перепрошую за лірично-пафосний відступ.

Примітним є те, що Фейсбук займає третю сходинку по популярності, після Google та YouTube, які завжди поза конкуренцією.
Існує поширена думка, що ФБ – це соцмережа для інтелігенції, для критично мислячої частини українців.
А тут оппа – myth busted. Фейсбук таки рулить.

У списка також два популярних сайта погоди, два букмекерських ресурса, три (всього лише) новинних ресурси, один з яких прихованого проросійського спрямування (хоча і в кінці списку), популярний банк, кілька торгівельно-пошукових майданчиків та ще досі жива українська пошукова система.
В цілому нічого дивного.

Але дивним є включення до списку сайту з безкоштоними фільмами онлайн, дуже схожого на піратський. Агов, Кіберполіція, включайте мигалки та виїжджайте, ви ж це любите.

Твіттер – лише не 23 місці. Спад популярнотсі цієї соцмережі є тільки українським трендом чи світовим? Не в курсі, досі не користуюся.

Статистику аналізувати завджи цікаво.
Якщо є що аналізувати і є чим)
Наведена статистика вважається мені вартою довіри, тим більше, що іншої немає.

Бережімося.

UPD: Відсутність йандексу у списку може бути використано прибічниками блокувань як досягнення та користь; думаю, частинка правди у цьому є, але “маленьке зло на службі у добра” є досить сумнівною моральною пардигмою: зло має неприємну звичку виростати і зжирати добро.

Посилання на статтю: https://inau.ua/news/oglasheny-dannye-ustanovochnyh-yssledovanyy-ynternet-audytoryy-ukrayny-provedennye-v-fevrale?fbclid=IwAR2tP4pF1xG-EZ8JnRvaPlQTHr454I9JnaYz-cd0MH3hg-BvZiI-s_8bjeg

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.