Netflix трохи в штангу дав. Причому тричі

Netflix трохи в штангу дав. Причому тричі

Netflix трохи в штангу дав. Причому тричі.

«5 канал» зняв сюжет про серіал Netflix “Мистецтво шпигунства” (Spycraft), у якому йдеться про отруєння Степана Бандери, Президента Віктора Ющенка та одного з лідерів ОУН Льва Ребета https://youtu.be/HXN0qC41WSs
Зокрема, у 7 серії згадується про “Кримську кібератаку” 2014 року. Про яку я раніше нічого не чув. Хоча мав би. Аж зацікавився. Пішов дивитися сьому серію.
А там схожий на Шварцнеггера колишній директор з безпеки розвідки Сенату США (і таке у них є) Пол Джойал каже про події березня 2014 (коли військові підрозділи РФ захопили Крим) дослівно наступне:
«Відбуваюсь електронні атаки, одними з перших цілей спецназу військових сил росіян …стали телефонні комутаційні станції. Захопивши їх, вони розіслали шкідливе ПЗ по мережах мобільного зв’язку України, позбавивши представників законодавчих органів можливості використовувати свої мобільні телефони.»
«Шта?» – запитав я себе. Не чув я про таке, хоча мав би. Щоб малварь розсилалася по усім мобільним мережам України у березні 2014 року і прям настільки жорстко, щоб депутати не змогли користуватися своїми телефонами? Схоже не маячню, або, щонайменше – на сильне перебільшення можливих поодиноких фактів.
Пораджу каналу Netflix уважніше ставитися до слів колишніх американських чиновників, а замість того краще звернутися по коментарі до місцевих українських експертів, які точно ліпше знають ситуацію з кіберінцидентами в Україні. Запитати українців про Україну – це ж логічно, еге ж?
Примусило смикнутися мене ще кілька неприємних моментів у цій серії.
«Їх спілкування було зашифровано і це провісник терористичних атак у майбутньому. Оскільки у нас немає їхніх розмов, які допоможуть нам підготуватися. Це лякає» – каже поважний дядько у червоній краватці, автор якоїсь книги.
Якась викривлена логіка. Шифроване спілкування -провісник кібератак? Маска на обличчі – провісник пограбування банку?
Тобто щоб не було терористичних атак, спецслужби повинні мати можливість записати будь-які розмови будь-яких людей будь-коли? А якщо він журналіст-розслідувач корупції, а його місцева корумпована влада назвала «терористом»? А якщо це опозиційний політик? А якщо це дисидент? А якщо це блогер, який пише правду про невігластво кібер-чиновників в Україні?
Якби то був пропагандистський фільм Запорєбріка – тоді ок, вони люблять цей наратив: «У найбільшій безпеці знаходиться громадянин, який сидить у тюрмі, під охороною та нагодований.
Але ж Netflix начебто американська компанія, і пропагує справжні цінності: свободу слова, свободу спілкування, свободу Інтернет?
Шифроване спілкування – це нормально, панове поліціянти усіх країн. Існуює купа інших методів боротися зі злочинністю, ніж масовий тотальний контроль переговорів усіх мешканці Землі. “Таваріщам майорам” просто треба трошки напружитися і перестати вирішувати свої проблеми за рахунок обмеження свобод ваших годувальників.
Звісно, питання «що важливіше: свобода чи безпека» – досить полемічне останні пару тисячоліть, але ж не можна так однозначно топити за поліцейську точку зору.
А ще Netflix назвав Крим «спірна територія» під контролем росії.
Крим – це Україна, Нетфлікс. Тимчасово окупована загарбникам, які довго прикидалися нашими друзями. Запитайте що про це думає американський уряд, ООН, ЄС та інші поважні міжнародні організації.
Загалом, Netflix у цій серії десь на 95% розказав усе як воно є насправді. І в цілому кіно цікаве, «для широкого кола глядачів».
Але при цьому не заперечував ідею рускаваміра «Кримнаш», підтримував поліцейщину в Інтернеті, та придумав кібератаку, якої не було. Неприємний такий осад залишився.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.