Новий голова ОДА Закарпатської області напевно дійсно хоче навести лад на митниці

Новий голова ОДА Закарпатської області напевно дійсно хоче навести лад на митниці

Новий голова ОДА Закарпатської області напевно дійсно хоче навести лад на митниці.

Але, ось що я думаю з цього приводу:

1. Я родом з західного прикордонного містечка. Тому, добре розумію життя перевізників, які сьогодні блокують митний перехід «Тиса».

2. Все це дрібна контрабанда. Часто зусилля, направлені на боротьбу з нею, не мають великого економічного сенсу для держави. Також, люди займаються нею не від хорошого життя і вони не є багатіями.

3. Всі знають про «тарифи». Навіть ЗМІ пишуть про 500 євро з бусика. Спроби боротися з дрібною контрабандою, як правило, закінчуються просто підвищенням «тарифів» хабарів. Тобто, парадоксально, але боротьба з дрібною контрабандою сприяє корупції на митниці.

4. Що робити?

По-перше, сфокусувати зусилля держави на боротьбі з великою контрабандою. (Як раз тут контррозвідувальний досвід Олексія Петрова був би в нагоді). Боротися з дрібною контрабандою треба після, а не замість боротьби з великою контрабандою. Фури, а не бусики. «Куратори», а не водії.

По-друге, зробити офіційну вартість розмитнення на рівні не набагато вище «хабарів». До речі, саме митна «мафія» більше всіх зацікавлена у високій вартості розмитнення.

Звісно, митниця – це складно. Робити кроки вперед важко. Але, важливо не робити кроків назад.

Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України