Окупанти перетворили Крим на "Острів страху"

Окупанти перетворили Крим на “Острів страху”

“Острів страху”: окупанти перетворили Крим на фортецю та сіють страх.

Разом з окупацією Криму прийшли порушення прав людини та репресії проти місцевих жителів, будні людей наповнилися страхом та відчуттям того, що повернулися часи СРСР. Після п’яти років окупації ситуація на півострові не покращилася, а тільки стає гіршою, – у інтерв’ю порталу Делфі розповідає лідер кримських татар Рефат Чубаров.

Для того щоб зрозуміти ситуацію в окупованому Криму необхідно зрозуміти ситуацію у самій Росії.

«Розуміючи, що в Росії ситуація дуже критична, ми сміливо можемо сказати, що в окупованому Криму з цими правами ще набагато гірше», – пояснює депутат Верховної Ради Чубаров.

«Перш за все, наразі в Криму жодна група населення, в тому числі і проросійська, немає права проводити зібрання, мітинги, щоб висловити свою позицію. Для того щоб організувати мітинг чи пікет навіть однієї людини необхідно виконати дуже складну процедуру, але в кінцевому результаті все рівно буде отримано відмову», – пояснює політик.

Він також додає, що під час суверенітету України нічого подібного не було.

«По-друге, суспільство повністю контролюють силові структури. У людей таке відчуття, нібито повернулися часи СРСР, коли люди знали, що за їх діям, словам хтось слідкує і може засудити», – продовжує Чубаров про ситуацію в Криму.

«Але тепер, на відміну від часів СРСР, ситуація ще більш критична», – зауважує депутат, пояснюючи , що тоді люди могли уникнути політики, відкрито не висловлювати своє незадоволення режимом і їх ніхто не чіпав, хоча за ними продовжували слідкували.

«У ці часи необхідно, щоб громадянин демонстрував лояльність. Лояльність – ключове слово в окупованому Криму», – говорить політик. Наприклад, вчителям доводиться виступати на прокремлівських заходах, у класах мають висіти портрети кремлівського господаря Володимира Путіна, треба схилитися перед прапором».

«Коли сьогодні фахівці намагаються описати Крим дуже лаконічно, часто використовується слово «півострів страху». Страх повернувся до суспільства. Люди бояться, що до них прийдуть завтра вранці, люди бояться втручання режиму до їх життів. Російські окупанти навмисно сіють цей страх», – пояснює Чубаров.

Військовий півострів на якому не потрібні нелояльні

«Росія перетворює територію Криму на військову фортецю. Розташовано новітні зенітно-ракетні комплекси, літаки, дуже швидко розвивається військова інфраструктура, починаючи від доріг і квартир для нового гарнізону», – розказує депутат.

«Територія Криму в першу чергу для Росії є інструментом за допомогою якого вона спробує впливати на глобальну ситуацію, особливо на південний фланг НАТО – Румунію, Болгарію, Туреччину – Чорне море в цілому, яке Росія намагається перетворити на російське озеро», – стверджує політик.

На думку Чубарова, такий підхід Росії до Криму видно неозброєним оком, а сама Росія не приховує того, що вона вперше зміцнює свою військову присутність в Криму:

«Зрозуміло, що на такій території, Росії не потрібні нелояльні люди. Росії не потрібні люди, які навіть внутрішньо не приймають окупацію, тому Росія зацікавлена ​​у тому, щоб такі люди покинули територію Криму».

«Але як би не було, це 21-е століття, і Росія, принаймні поки що, не може завантажити десятки тисяч таких людей у вагони і кудись вивезти. Вона намагається досягти того, щоб ці люди покинули Крим, тому сіє страх, а страх можна запровадити тільки через репресії», – підсумовує політик.

На сьогоднішній день у Криму налічується близько 100 політично мотивованих кримінальних справ проти людей, яких позбавили свободи. Обвинувачення стосуються приналежності до екстремістських організацій, дій, які загрожують територіальній єдності і суверенітету Росії, поширенню екстрених поглядів і ідеології.

«З цих 100 осіб – 65 кримські татари, хоча кримські татари складають лише 13% населення Криму», – констатує Чубаров.

«Це свідчить про те, що російські окупанти цілеспрямовано обрали кримських татар як об’єкт переслідування. Для окупантів Кримські татари це перш за все люди від яких треба позбавитися і вони не мають залишитися на півострові», – підсумовує Чубаров, додавши, що, звичайно, переслідуються і етнічні українці та інші, які не є лояльними до Росії.

Іншим злочином, вчиненим проти населення, є насильницькі викрадення, які ніколи не були зафіксовані до окупації.

«На даний момент в Криму 15 людей зникли безслідно. Деякі з них мають свідків, які бачили як їх захопили озброєні люди в масках і відвезли. 11 з цих 15 осіб – кримські татари. Сімох ми знайшли вбитими», – відкриває факти депутат.

Так само Росія висуває звинувачення за спиною проти людей, які більше не перебувають у Криму, але чиє повернення не бажане для Москви.

«По-перше, це члени кримськотатарського Меджлісу, мої колеги. Мене також не пускають до Криму, мене було депортовано в липні 2014 року. Я жив в Криму під час окупації але потім за моєю спиною було відкрито кримінальну справу та призначено арешт», – розповідає Чубаров.

«Ситуація не лише не покращилася, вона стала ще гіршою”, – Чубаров відповідає на питання чи Крим не повернувся до нормального життя за п’ять років з моменту окупації.

Він нагадує про напад на українські кораблі і арешт 24 моряків у листопаді в Керченській протоці. Захоплені моряки, незважаючи на тиск з усього світу, досі не звільнені.

«У грудні минулого року кримськотатарський активіст Едем Бекіров, приїхав до Криму, щоб відвідати маму. У нього Перша група інвалідності, цукровий діабет у важкій формі, ампутована права нога і нещодавно проведена кардіохірургічна операція. Його затримали органи  російської влади за підозрою у підготовці терористичного акту», – каже Чубаров.«Така важко хвора людина перебуває в ізоляторі в Сімферополі – навіть за російськими правилами він не повинен бути там», – підкреслює політик.

«Тому не можна говорити про пом’якшувальну політику Росії або зменшення кількості затримань. Навпаки, спалахи таких репресій відбуваються час від часу», – підсумовує Чубаров.

Півмільйона іммігрантів – деформація національного складу

Немає точних даних про те, скільки людей залишило Крим після російської окупації, різні експерти згадують різні цифри. Чубаров згадує в середньому понад 50 тисяч людей, які залишили Крим протягом п’яти років окупації. Близько половини з них – кримські татари.

«Проте, це не обов’язково свідчить про те, що кримські татари, які складають 13% населення півострова та які постраждали від масових депортацій в 1944 році, більш активно покидають Крим, ніж інші. Це просто свідчить про “цілеспрямоване переслідування кримських татар», – сказав депутат.

«Загалом, потрібно знати, що кримські татари максимально намагаються залишитися в Криму. У Криму є гасло – чужі приходять і йдуть, але ви повинні завжди залишатися на своїй землі», – додає співрозмовник Дельфі.

«Навіть якщо людину переслідували але він мав можливість залишитися в Криму, але не витримав і поїхав, кримські татари таку людину засуджують, треба розуміти, що чим більше татар покинуть півострів, тим важче буде тим татарам, які залишаються», – пояснює Чубаров.

Прагнучи витиснути татар та українців з півострова, окупанти з Росії одночасно переміщують туди своїх громадян.

«Найбільш скромні оцінки свідчать, що до Криму було перевезено до 500 тисяч нових російських громадян. Таким чином, витискаючи корінні народи – кримських татар і етнічних українців, вони одночасно перевозять своїх громадян до Криму і штучно деформують національний і демографічний склад», – сказав український депутат.

«Абсолютна більшість громадян України, які проживають у Криму, фактично примусово отримали російські паспорти. Ті, хто хотів зберегти українське громадянство, мали піти на спеціальні короткострокові пункти, які були лише чотири по всьому півострову. Створилися довгі черги,в яких стояли  три-чотири тисячі людей», – розповідає Чубаров.

Іншим автоматично видали російське громадянство.

«Це цинічно, тому що люди боялися. По вулицях ходили п’яні козаки, автоматники, їздила військова техніка. І в цей момент сказати, що ви хочете бути громадянином України … Звичайно, люди просто сиділи вдома – і всі вони автоматично отримали російське громадянство»

У Києві відразу ж вирішили, що примусовий прийом російського паспорта не буде означати зміни громадянства і не матиме ніякого юридичного впливу на одержувача.

«Більшість з них мають російські паспорти, але всі вони зберігають українське громадянство», – говорить Чубаров.

«Навпаки, ті, кому вдалося уникнути російського громадянства, мають великі незручності. При найменшій підозрі влади, така особа може бути небажаною для Росії, і може бути вигнаний як іноземець», – розповідає депутат.

Такі люди також не мають медичного страхування, і всі медичні послуги повинні сплачуватися в повному обсязі як для іноземців. Їм важко знайти роботу, тому що роботодавці не хочуть мати проблем з службами безпеки і поліцією.

«Вони живуть у власній країні, у своїх будинках, росіяни приїхали туди як загарбники, але люди з українськими паспортами стали іноземцями у своїй країні», – підсумовує Чубаров.

Окупація Криму проблема не лише України

Що буде з Кримом і чи буде він повернений Україні, буде залежати від того, як міжнародна спільнота та провідні лідери оцінять ситуацію.

Якщо окупація Криму розглядається як прямий наслідок військової агресії Росії, потрібно говорити про те, як стримати Росію та її агресію проти своїх сусідів, як змусити Москву повернутися до дотримання міжнародного права.

«Якщо це не вдасться, то треба сказати, що ніхто не зможе уникнути долі України, включаючи Крим і людей, які там живуть. Ніхто не знає, де буде наступний напад», – попереджає Чубаров.

«Відновлення суверенітету України над Кримом – проблема не лише для України».

«Чи достатньо західних санкцій проти Росії? Важко сказати, де б зупинився Путін в Україні, якби не було таких санкцій», – відповідає Чубаров.

«Тому ми завжди говоримо, що санкцій було достатньо, щоб зупинити подальшу агресію, але їх недостатньо, щоб змусити Росію залишити ці території. Їх достатньо, щоб зупинити грабіжника, але не достатньо, щоб грабіжник вийшов з нашого дому», – порівнює лідер кримських татар.

Джерело: портал новин Делфі

Автор: Ансіс Іванс

З латиської мови переклала: В.Притуляк

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.