Ось такі кібер-операції я люблю та ціную

Ось такі кібер-операції я люблю та ціную

Ось такі кібер-операції я люблю та ціную.
Тонко, витончено, креативно.
Кілька годин тому на веб-сайті ВАТ «Гарпром-Нефть» у розділі Новини з’явився підрозділ «Альтернативная Россия» і у ньому розміщена невеличка стаття, нібито від імені голови правління Газпрому Алєксєйя Міллєра.
У ній він скаржиться, що з ним не порадилися перед тим, як почати війну проти України та на погрози з боку фсб. Назвав поточну владу на роіссі «режимом» і заявив, що “відкидає та зневажає насильство», яке «проводить» цей режим.
І найгучніша заява: «Я вважаю, що можу стати достойною заміною та успішним лідером для нашої великої батьківщини».
Відкритий бунт проти сцаря тобто.
Наразі весь сайт Газпром-Нефть наразі чомусь недоступний, тому перевірити деякі моменти поки що неможливо.
Але краще перечитати саму статтю у веб-архіві https://cutt.ly/iFrCUL4 і отримати насолоду від роботи талановитих хакерів. Я знаю принаймні одну групу, яка могла зробити щось подібне саме у такому витонченому стилі, але хто це був насправді – хтозна поки що.
Варіант, що це насправді була стаття справжнього голови Газпрому – навіть не розглядаю, виключено. Ситуація у Країні Вічного Рабства ще не настільки критична, щоб щури бігли з тонучого рузького військового корабля настільки нахабно. Версія «засланого козачка» також виглядає слабенькою, так само як і варіант «плану Б» для Міллєра – щоб цією заявою прикритися під час «нюрнбергського процесу».
Думаю, це все ж попрацювали серйозні хакери. Планово, ґрунтовно, скоординовано.
Одні шукали вразливості, другі потрапляли в CMS та закріплялися в цільовій системі, треті готували текст для дефейсу, четверті «прибирали за собою».
Вищий клас. Це вам не LOICи запускати, тут потрібні навички та кваліфікація.
Відмінна робота, дякую.
Слава Україні та її не завжи відомим Героям.
UPD: Деякі видання поспішили назвати Anonymous відповідальним за цей дефейс, але самі Анонімуси цього поки що не підтвердили.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.