Перед П. Порошенко вибачатись не буду

Перед П. Порошенко вибачатись не буду

Перед П. Порошенко вибачатись не буду.

Деякі прихильники Порошенка почали вимагати щоб я вибачилась перед ним, мовляв він не вітав Путіна з днем Росії в 2014 році.

Пояснюю:

1. Коли у вівторок 07 липня на одному з ефірів я згадала, що Порошенко в 2014 вітав Путіна з днем Росії, я щиро і гадки не мала, що це якийсь секрет або сенсація. Бо про це свого часу написали багато українських ЗМІ з посиланням на офіційний сайт Кремля та на речника російського президента Пєскова.

2. Порошенко та його прихильники бурхливо заперечують факт цих вітань, мовляв все це кремлівська брехня. Ок.

3. Цікаво те, що в п’ятницю 10 липня на питання українського видання речник Кремля Пєсков заявив таке: «Не можу вам підтвердити цей факт. Ніяких обмінів вітальними посланнями, які протокольно передбачені до таких національних свят, не здійснювалося. Мені не відомо про телефонні розмови під час яких лунали такі привітання».
Багато українських ЗМІ поширили новину мовляв Пєсков спростував факт привітань від Порошенко на адресу Путіна в 2014 року.

4. Зі всією повагою до наших ЗМІ, але слова Пєскова мені не виглядають переконливими.

По-перше, він каже про протокольні письмові вітальні послання. Він каже, що їх не було. Ок. Зафіксували. Але в 2014 в наших ЗМІ і не йшлося про протокольні вітальні послання. Згадувались усні привітання під час телефонної розмови.

По-друге, Пєсков каже, що йому не відомо про усні вітання під час телефонної розмови. Але він не каже, що їх не було (як він сказав про письмові вітання).

По-третє, а як бути зі згадуванням вітань Порошенком Путіна на офіційному сайті Кремля? Чи слід розуміти слова Пєскова як спростування того, що вказано на офіційному сайті Кремля? Ви вірите в те, що Пєсков наважиться спростовувати офіційне повідомлення Кремля нехай шестирічної давнини? А якщо Пєсков сказав неправду в 2014, чому ми можемо вірити йому зараз? Чи ми віримо Пєскову вибірково, тоді коли це зручно П. Порошенко?

5. Давайте також подивимось на деякі, так би мовити, опосередковані факти.

На плівках від квітня 2015 (це вже після Іловайську та Дебальцевого!) Порошенко воркує з Путіним та вітає його з першотравневими святами. Зафіксували.

Розмова з вітаннями з днем Росії відбулась за рік до того – 12 червня 2014, коли Порошенко тільки став Президентом. Зафіксували.

Риторичне питання: хіба можна повірити, що Порошенко розмовляв з Путіним в 2014 в день російського державного свята та не вітав Путіна? Особливо, з огляду на те, що у 2015, навіть після двох кривавих котлів на Донбасі, Порошенко досить мило спілкується з російським президентом та вітає його навіть зі святом радянських часів 1 травня.

Отже:

Ми дурні до тих пір поки даємо тримати себе за дурнів.

Вибачатись не буду. Нема підстав.

Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України