Подивився я у чому ж полягає цифрова частина «Плану відновлення України»

Подивився я у чому ж полягає цифрова частина «Плану відновлення України»

Подивився я у чому ж полягає цифрова частина «Плану відновлення України», який був представлений у Лугано цього тижня: https://cutt.ly/pLoE0d5
Багато маю чого сказати з цього приводу, тому це буде допис нумер раз.
Перше і загальне враження: Хаос. Пожежа у борделі. Виступ З—- (censored) без папірця.
Наскирдовані безсистемні хотєлкі купи зацікавлених у розпилах західних грошей осіб та організацій.
Перший приклад на підтримку цієї тези: один і той самий пункт про Національний центр резервування державних інформаційних ресурсів – вказано двічі, на стор. 4 і на стор. 5.
Ось другий приклад: одне й те саме, але трохи різними словами «розроблення рекомендацій щодо підвищення стійкості та надійності електронних комунікаційних мереж» – двічі написано на сторінках 9 та 10.
Підганяли під красиву кількість пунктів? Можете не рахувати, їх рівно 100. Мрія маркетолога-SММ-ника.
Скидається на те, що все писалося нашвидкоруч, в режимі тяп-ляп-продакшн, зібрані пропозиції якщо хтось і вичитував, то скоріш за все молодший персонал «з-9-до-18».
От що б, наприклад, міг означати наступний пункт: «Розвиток системи реєстрів взаємодії, реєстри, засоби»? (стор. 6) Про сенс початку фрази ще можна здогадатися, але як там опинилися інші слова?
Та і загалом зрозуміти – що мається на увазі по кожному проєкту-заходу – просто неможливо, пункти не «розкриваються». Розумій як можеш. Навіть мені, сивому дядьку, який 22 роки у кібербезпеці – не зовсім зрозумілий термін «Тестбед-тулкіт платформа». Словосполучення «тулкіт» та «тест» – доволі стандартні, але оте «бед» мене трохи бентежить, як і загальний сенс речення. Сумніви маю я.
Та й загалом, ніякого чіткого плану не проглядається, навіть якщо сильно захотіти.
От хоча б з самого початку: що означають загадкові клавіші-фільтри «Проєкт» і «Захід»?
Типу, «проєкт» – це те, про щось ми лише мріємо, а «захід» – вже в процесі, докиньте грошенят, так чи шо?
Але ні. Якщо відфільтрувати, натиснувши «Захід» і почитати що написано – з контексту стає зрозумілим, що це також якісь плани-бажання.
Можливо, «Проєкт» – то ідея, а «Захід» – як хочуть ідею реалізувати?
У такому разі виглядати це мало б геть по-іншому, а у теперішньому вигляді співставити «ідею» з «методом її реалізації» абсолютно неможливо.
У поточній редакції, наприклад, пункт про реагування на кібер-інциденти – комфортно себе почуває поряд з пунктом про е-Туризм.
Можливо проєкти-заходи розташовано за абеткою? Теж ні.
То у чому різниця між «Проєкт» та «Захід»? І за яким принципом нахерачено вперемішку незрозумілі слова?
Для мене це залишилося загадкою.
І між іншим, чи в курсі автори, що в українській мові слово «Захід» також може означати «західні партнери України» і дехто може зрозуміти це як зобов’язання, покладені на зарубіжних донорів?
Хоча стоп, може саме так і малося на увазі, а це лише я зрозумів слово «Захід» у сенсі «сукупність дій або засобів для досягнення, здійснення чого-небудь»?
Це був вступ до аналізу «цифрової» частини Плану відновлення України», у наступних дописах буде трохи цікавіше: почну коментувати суть запропонованого.
А поки я, прочитавши усі 100 пунктів, пишу другу пачку своїх коментарів, можете знайти Viber-канал КіберКорсун та підписатися на нього. Це на випадок безжального та немотивованого бану мене у мордокнижці.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.