Польська допомога українським медичним закладам в епоху Covid-19

Польська допомога українським медичним закладам в епоху Covid-19

В українських медіа не раз згадувалося про допомогу найближчого сусіда – Польщі – українським медичним закладам у боротьбі з коронавірусом. 

Десять лікарень у шести регіонах України протягом останніх двох місяців отримали  товари на загальну суму 2,5 млн грн. Це тисячі масок, рукавичок та спецодягу, медичні присоски, пульсоксиметри, концентратори кисню, монітори пацієнтів тощо. Допомога відбулася завдяки представництву Фонду міжнародної солідарності в Україні (ФМС). Українські партнери Фонду сигналізували про необхідність отримання підтримки, зокрема: Генеральне консульство Республіки Польща у Львові, Львівська державна обласна адміністрація, Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” та Міністерство у справах ветеранів України. Були обрані лікарні з регіонів, де діють представництва ФМС в Україні: Чернігівська, Вінницька, Житомирська та Львівська області.

Вибір медичних закладів був зроблений за фактом наявності лікарні у списку Міністерства охорони здоров’я України як призначеної для боротьби з Covid-19. Специфікація всіх товарів, придбаних для лікарень, була узгоджена з керівництвом медичних установ. Вона відбувалася у тісній співпраці з регіональними та місцевими органами влади: з державними регіональними адміністраціями, органами влади ОТГ, а також за підтримки посольства Польщі в Києві та польських консульств у Львові, Вінниці та Луцьку.

На Львівщині допомогу надали трьом лікарням. Перша – Львівський обласний клінічний центр легеневої реабілітації – найбільша лікарня Західної України, що спеціалізується на лікуванні захворювань легень, в якій з’явилася раптова потреба придбати обладнання, що відсутнє. Львівська область досі посилено бореться з коронавірусом. Другий заклад – Центральна районна лікарня в Сокалі. Також допомогу надано обласній лікарні в Рудках, яка теж входить до списку МОЗ. Ці заклади отримали засоби індивідуального захисту, а також медичне обладнання.

У Чернігівській області допомога була надана Чернігівській центральній районній лікарні та Менській районній лікарні. Лікарні отримали засоби індивідуального захисту, дезінфікуючі засоби та безконтактні термометри. В основному вони просили саме такі товари.

Окремим напрямком допомоги стала підтримка чотирьох закладів, які займаються лікуванням ветеранів війни. Рівненська лікарня отримала засоби особистого захисту, дефібрилятор, дві присоски та кисневі концентратори. Ресурси особистого захисту, концентратори кисню, пульсоксиметри та медичні ліжка були доставлені до периферійної клініки у Вінниці.

Бердичівський госпіталь ветеранів війни був обладнаний засобами індивідуального захисту, респіраторами, пульсоксиметрами та кисневими концентраторами. Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих – найбільша лікарня для ветеранів в Україні – була забезпечена індивідуальними ресурсами захисту на прохання керівництва закладу.

Допомога від ФМС завершилася в Києві. Основним закладом став Головний військовий клінічний госпіталь Києва. Легендарне місце в історії незалежної України, один із символів боротьби проти російської агресії. Саме в цьому центрі проходить лікування військовослужбовців Збройних сил України, які зазнали поранень на Донбасі. Крім того, ця лікарня, розташована в межах Київської цитаделі, є символічним місцем як для українців, так і для поляків. Як зазначив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, солідарність – це перевірена польська вакцина проти коронавірусу. “Ми дуже раді, що можемо приєднатися до міжнародної допомоги в боротьбі з коронавірусом в Україні. Нам особливо важливо, щоб ця допомога була передана польовим військовим госпіталям. Ми прекрасно розуміємо, що українські військові також захищають й свободу всієї Європи, захищаючи свою територію “, – додав посол.

Фото з архіву Міноборони
Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства