Польсько-українські зустрічі в Яремче 2021

Польсько-українські зустрічі в Яремче 2021

Кілька слів про ще одну подію вересня 2021 року, в якій я мав можливість взяти участь і яку дуже ціную за фаховий експертний рівень та на протязі багатьох років регулярно відвідую.
Мова йде про щорічні українсько-польські зустрічі в Яремче, які цього року проходили з 23по 26 вересня під загальним гаслом “Вільні з вільними, рівні з рівними… (до 30-ліття визнання Республікою Польща незалежності України)”.
Ця подія, після Економічних Форумів в Карпачі/Криниці та Варшаві, а також організованих українською стороною в Трускавці заходів по вшануванню памяті знаного речника польсько-українського порозуміння Тадеуша Голувко, стала для мене своєрідним «фіналом» серпнево-вересневого туру особистої участі в оф-лайн публічних заходах перед черговим загостренням пандемії Соvid-19.
Традиційні польсько-українські зустрічі повернулися до Яремче після річної перерви спричиненої пандемією. Мабуть, як і для багатьох інших колег, особисто для мене ці зустрічі також нерозривно пов’язані з світлою пам’яттю Мірослава Ровіцького (Miroslaw Rowicki), який був їх активним організатором і учасником, але в 2020 році передчасно відійшов у інші світи.
Організаторами цьогорічної XIV польсько-української зустрічі/конференції стали Фонд Свободи та Демократії за підтримки Канцелярії Голови Ради Міністрів Польщі, Південно-Східний науковий інститут у Перемишлі, Прикарпатський національний університет ім.В.Стефаника, Центр Східної Європи Варшавського університету та медіа група «Новий Кур’єр Галіційський».
Під час зустрічі учасники з Польщі та України вислухали доповіді і дискутували в наступних тематичних панелях:
– «Польща як шанс для України – Україна як шанс для Польщі. Досвід дипломатів з 30-річної перспективи»;
– «“Дві легені цивілізації”: західне та східне християнство в думці Івана Павла ІІ (до двадцятої річниці паломництва в Україну)»;
– «Ризький мирний договір – політичний реалізм чи зрада союзника? Міркування через 100 років»;
– «Роль засобів масової інформації в оцінці минулого, сьогодення та перспектив польсько-українських відносин в контексті європейської стабілізації»;
Завершила конференцію тематична панель «Економічний вимір українсько-польської співпраці: досягнення, труднощі та невикористаний потенціал», під час якої я мав приємність представити присутнім свої міркування з відповідних питань.
Попри традиційно історично-політично- гуманітарну спрямованість тематики більшості заходів щорічних зустрічей в Яремче, я переконаний що тільки в комплексі, при партнерському балансі об’єктивного представлення інформації і з врахуванням всіх питань в т.ч. економічних, фінансових та інших відповідні експерти з Польщі та України можуть отримати загальну об’єктивну картину польсько-українських відносин. А вже потім спільно ретранслювати її широкій громадськості в Польщі та Україні. Саме такий підхід і є причиною та запорукою авторитету і успіху щорічних польсько-українських зустрічей в Яремче!
А ще зустрічі в Яремче це прекрасна нагода побачити ,послухати поспілкуватись, звірити «стрілки», попити «каву» і не тільки:))) з багатьма професійним колегами з Польщі та України позицію яких я дуже шаную і до фахових рекомендацій та побажань яких завжди прислухаюсь.
Якщо говорити про українську сторону то цього разу особливо вдячний за можливість послухати виступи та в неформальній атмосфері обмінятись думками з Bohdan Hud, Євген Магда та Іван Матковський.
До нових зустрічей, Дорогі Друзі!
Тих, хто зацікавлений отримати більш детальну інформацію про польсько-українські зустрічі в Яремче запрошую ознайомитись з відповідними публікаціями за посиланням:
Nowy Kurier Galicyjski https://kuriergalicyjski.com
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати