Потужно кайфонув вчора від зум-конференції харківського ІТ-кластера, присвяченій грандіозній авантюрі під назвою Дія Сіті

Потужно кайфонув вчора від зум-конференції харківського ІТ-кластера, присвяченій грандіозній авантюрі під назвою Дія Сіті

Потужно кайфонув вчора від зум-конференції харківського ІТ-кластера, присвяченій грандіозній авантюрі під назвою Дія Сіті (ДС).

Такого піднесення я не відчував з часів Майдану. Харківські власники та топ-менеджери близько 75 ІТ-компаній навтикали жижиталізатора по самі гланди. Настільки емоційних виступів я не очікував від такого обережного та зазвичай лояльного владі ІТ-бізнесу.
Звісно, я відпочатку говорив https://bit.ly/3jI0SYw , і продовжую говорити https://bit.ly/2LIySHI , що Дія Сіті – ідіотизм, профанація та популізм. Але після виступів спікерів усвідомив, що це іще і корупція, совок та пригноблення бізнесу.
А тепер про все по порядку.
Власне, я планував одним вухом слухати, а паралельно якусь роботу робити. Але не так сталося як гадалося. Дві години промайнули як одна хвилина.
Хедлайнером конференції, був, безумовно, Олександр Медовой.

Хоча спочатку виступив

Eduard Rubin

. Цю людину я одразу відчув як однодумця, загалом його позицію стосовно ДС можна викласти як «воно нам не треба». А регалій у цього поважного пана стільки, шо їх перерахування займе пів сторінки https://bit.ly/2MUZWEh

Принципова людина у боротьби зі злом, і відверта, не боїться казати правду. Поважаю таких.
Виступав пан Едуард недовго, але я готовий підписатися під кожним його словом.
Себто не записував за ним, про шо жалкую. Залишилося лише загальне враження. МощщА.
Записувати я почав на виступі Олександа Медового, Голови наглядової ради Харківського ІТ-кластеру (сімдесят п’ять ІТ-компаній, Карл!).
Тому що він розніс на друзки усі «переваги» від міні-цифрових жижиталізаторів спокійною виваженою аргументацію, зі слайдами, підрахунками, контр-аргументами та навіть інсайдами. Буквально усі до єдиного розтрощив.
Виступ тривав більше півгодини, тому не буду зупинятися на кожному слайді, розкажу лише про найбільш яскраві.
Зі старту мене вразив слайд, на якому чітко показано, що ІТ-індустрія України заробить більше БЕЗ Дія Сіті, ніж З ним. З цифрами, звісно.
Потім чітко виклав що саме не підтримують харківські ІТ-компанії: необмежені повноваження регулятора (мініцифра), атака на ФОПи як легальний для ІТ-компаній спосіб вести бізнес в Україні, загальне збільшення податкового навантаження (в середньому з 5% до 8%), створення обов’язкової Само-Регулюючої-Організації (начебто орган самоуправління Дія Сіті, але насправді ні) та існуючий порядок виключення з Дія Сіті (абсолютно свавільний та несправедливий).
Стосовно так званих Гіг-контрактів, з якими «дієві» носяться як дурень з писаною торбою, я відкрив для себе багато нового. До речі, про це пізніше говорили і юристи кластеру.
Насправді і сам цей термін, і його сутність злизана з канадійського та британського законодавства. Але у Канаді і Британії навіть не здогадуються, як сильно викривили це поняття у далекій Україні.
Справа у тому, що гіг-контракти як тимчасову форму легального працевлаштування придумали для сезонних робітників, слюсарів, сантехніків, перукарів та інших працівників, які працюють на якомусь місці тимчасово. Для працівників галузі ІТ ця форма не застосовується у тих країнах.
А те, як це намагаються застосувати в Україні – фактично нічим не відрізняється від ФОП. Також така форма працевлаштування як гіг-контракти ніде не фігурує, крім у законопроекті 4303. Якому, власне, і була присвячена конференція. Нема такого терміну ані в Цивільному кодексі, ані у Трудовому, ані у Податковому.
Зелені рехформатори начебто обіцяють розробити доповнення до Податкового кодексу окремим Законом, але його проекту поки ніхто не бачив.
Про гроші.
У порівнянні з поточним станом, у разі недайбох прийняття законопроекту 4303, умовна ІТ-компанія чисельністю 100 людей буде вимушена додатково (!) заплатити десь 24 тисяч доларів щорічно. Тобто усі звичайні податки і плюс $24k.
Загалом з усієї ІТ-індустрії України таким нехитрим способом можна буде видоїти десь 55 мільйонів додаткових північно-американських гривень.
І цю тему просувають три-чотири українські ІТ-компанії, «близькі до тіла» Імператора Всєя Айті його верховної високоповажності вельмишановного М. Федорова. Щоб самим «саморегулювати» Дія Сіті та косити баблішко для себе і для хазяїна. Це теж інсайди від учасників конференції.
І тут ще один нюанс: рідна держава у особі зеленої (поки що) більшості в парламенті може легенько так підвищити податки для резидентів Дія сіті.
Приклад Білорусі: тамтешній уряд (тобто Бацька) клявся-божився, що до 2049 правила та податки тамтешнього Парку високих технологій змінюватися не будуть, ні-ні.
А тут з 1 січня 2021 року податкова ставка так – рррраз – і підвищилася з 9% до 13%. Більш, ніж на 40%, нормально?
«Держава завжди тебе надурить, синку, не сідай грати з нею в азартні ігри».
Між іншим, писати закони про Дія Сіті жижиталізаторам активно допомагає той самий білорус, який писав закони для білоруського Парку високих технологій. Ось він вам і напише.
А у разі, якщо тебе витурили з Дія Сіті – до тебе одразу прибігає податкова і донараховує тобі усе те, що ти недоплатив, поки був резидентом ДС. За усі попередні роки. Це так кажуть топи ІТ-компаній Харківського ІТ-кластера, це не я таке придумав.
А вигнати з ДС тебе можуть за будь-яку провину, навіть якусь незначну: невчасно подані звіти, помилку у документах, за безквитковий проїзду у тролейбусі чи неповагу до керівництва ДС (це вже я сам придумав, гг).
Окрема тема про так зване «самоуправління» Дія-Сіті: фактично це будуть посіпаки регулятора, ніякого самоуправління там бути не може в принципі, усі важелі – в руках «дієвих».
Загалом, за останні 15 років це вже сьома чи восьма спроба рідної держави «обілетити» ІТ-бізнес, починаючи ще з янковощей та азірових у першому пришесті.
В одній з початкових версій законопроекту про Дія Сіті був податок на виведений капітал у 9%, потім він був 18% і вже із забороною ФОПів. Тепер його взагалі немає, як і зрозумів.
І стосовно «боротьби з ФОПами».
Схоже, саме таку мету поставила собі молода Зе-команда і мініцифрові її завзято виконують. На усіх презентаціях вони називають ФОПів «сірими схемами», а у підвалах Верховної ради розробляють законопроекти щодо заборони ведення зовнішньо-економічної діяльності для ФОП 3 групи або, як варіант, забрати у них ІТ-шні КВЕди.
І про корупцію.
Стосовно однієї з попередніх версій законопроекту про Дія Сіті Національне агентство
із запобігання корупції написало купу зауважень щодо корупційності деяких положень.
Так от, усі ці норми слово-в-слово перенесені у останній законопроект 4303. Разом з усією корупцією. Очевидно, жижиталізаторам начхати на якесь там НАЗК і якусь там корупцію. «Ви всьо врьоті».
Ще багато говорили про довіру до вітчизняної судової системи.
Мене вразила ось ця фраза: «Усім відомо, що якщо занесеш 20 тисяч доларів – виграєш суд першої інстанції, 50 тисяч – суд другої інстанції, 100 тисяч – Верховний.»
Ухти, а я і не знав про такі розцінки)
Але найбільш захопливим був виступ юристки кластеру пані Оксани.
Дуже хоче про це окремо написати.
Мабуть, просто наведу цитати (як я їх запам’ятав):
«Цей законопроект – це велика пастка!»
«Я проти усіх технопарків, проти пільг та іншого» – і я, і я проти (від автора)
«ІТ-галузь зростала усі ці роки лише тому, що до неї не дотяглися рученята держави»
«Пільги – це тяжкий стрес, краще триматися від них якнайдалі»
«Коли Мінцифри каже, що вони розвивають ІТ – як вони можуть це розвивати? У нас в країні немає стратегії розвитку, немає відповідних політик, немає запиту на реформування. Що вони хочуть розвивати?»
«Мінцифра перевищує свої повноваження (законопроектом про Дія Сіті) і від нього немає плюсів, немає вирішення проблем»
«У нашій країні багато років тому взято курс на дерегуляцію, але тут (у Мінцифрі – від автора) – просто рай для зловживань, повноваження Мінцифри – просто безпрецедентні, примірна форма гіг-контракту – це повернення в СРСР, Мінцифра повертає нас у планову економіку»
«Законопроекту 4303 у такому вигляді – це технічно кричуща неповага до галузі, таке враження, що найняли групу джунів на тиждень, щоб написати законопроект»
«Гіг-контракт – це маніпулятивний тезис, сфера його застосування – далека від ІТ, та почитайте хоча б ось британський закон»
І моя улюблена фраза дня від пані Оксані: «правоохоронні органи – це органи, які охороняють право від нас».
Браво, пані Оксано, встаю та несамовито аплодую. Зі сльозами розчулення по своїй неголеній мордяці.
Я потім їй пізніше написав у чат конференції своє провокативне питання «Як юрист, як Ви оцінюєте перспективи застосування англійського (прецедентного) права у окремій галузі українського права (кодифікованого)?». Я теж юрист, і знаю, що таке питання потрапляє професійному юристу прямо у найболючіше місце – у інтелектуальну частину мозку.
Хто вивчав юриспруденцію – той знає, яким треба бути ідіотом, щоб запропонувати застосовувати принципово іншу систему права у окремій галузі іншої країни. Для цього потрібно повністю змінити усі законодавство України на англійське та ще й привезти сюди усіх англійських суддів і примусити усіх українців швиденько вивчити англійську мову до рівня advnace. Це для початку.
На моє питання пані Оксана тяжко-тяжко так зітхнула і з зрозумів як сильно і довго цей аспект творчості душевнохворих їй дошкуляє. Та і втомилася вони після попереднього емоційного спічу, тому відповіла щось, загальний зміст якого я зрозумів як «охх, як же вони за#b&ли, бдлблдь».
Зазначу, що протягом конференції не було жодного коментаря на захист законопроекту 4303.
По буквам: жод-но-го. А було присутні більше 100 людей, і усі вони – власники або керівника ІТ-компаній величезного регіону. Фактично, це майже 20% усієї ІТ-індустрії України.
До речі, в Україні існує всього 5 ІТ-кластерів, два з яких точно виступають проти Дія Сіті (у тому вигляді, в якому його нам намагаються продати): Львівський та Харківський. Переконаний, що й інші три кластери дотримуються тієї ж думки, просто вони ще не організовували аналогічні напів-публічні акції протесту. Вангую, що скоро це відбудеться))
Під час виступів усіх учасників поросили заповнити коротенький опитувальник, результати якого озвучили наприкінці. Важливість його полягає у тому, що жижиталізатори людлять публічно кричати «ви всьо врьоті, насправді індустрія нас підтримує». Але це відверта брехня. Власне, як і все інше, що вилітає з їдальних отворів зеленоголових цифро-чиновників.
Отже, результати опитування.
Цілком очікувано, що готовність добровільно (підкреслюю – добровільно!) вступити до Дія Сіті виказали лише 2 з 10. А на критичній важливості зберегти можливість працювати з ФОПами в Дія Сіті наголосили 9 з 10 опитаних.
У разі примусу вступати в Дія Сіті (цілком вірогідний сценарій ще до 1 липня 2021), 46% опитаних відповіли, що будуть виводити бізнес з України, а 26% планують піти «в тінь». Все одно будуть вступати – 9%.
Тож висновки про «користь» проекту Дія Сіті для ІТ-індустрії та економіки в цілому – очевидні. А це, на хвилиночку, майже 5% ВВП.
Там є ще багато цікавих та дуже інформативних слайдів, сподіваюся, організатори скоро оприлюднять презентації.
«То що ж робити?» – такого типу питань було досить багато, особливо наприкінці.
На думку пана Медового, дієвим засобом є «писати листи».
«У нас є кластер, і тому нас чують» – каже пан Олександр.
От би такий кластер для нашої індустрії кібербезпеки зробити. Але сьогодні не про це. Хоча, мабуть, вже час якось само-організовуватися, поки федієнки з гринчаками не понаписували нам своїх криворуких законів «про кібербезпеку» щоб доїти індустрію.
Другим ефективним методом впливу на Мінцифри, на думку пана Олександра, є активність у цифрових медіа та соціальних мережах, адже і сам міністр Федоров та багато його подільників по угрупованню вийшли з SММ і тому чутливо відслідковують настрої у соцмережах. Банять незгодних, видаляють, у них є потужна армія ботів, але все одно «усіх не забаниш», як сказав хтось з учасників.
Тому керівники Харківського ІТ-кластеру дуже сильно просили приходити у коментарі Борнякова (заступник міністра цифрових ілюзій, відповідальний за поставки коксу для підтримки марення Дія Сіті – примітка автора) та багато разів писати «не хочу», «ми проти». Усіх не забанять.
Також потужним майданчиком вважається DOU.UA, на якому усім учасникам рекомендували розміщувати свої статті стосовно ДС. Я зрозумів цей палкий захват буквально, і розмістив цей допис на ДОУ також: https://dou.ua/forums/topic/32766/
Вважайте це моїм натуральним внеском у шляхетну справу боротьби Добра проти Зла. Я – за Добро, якщо що.
І між іншим, широко відоме в ІТ-колах онлайн-видання прекрасне.it – теж назвали потужним ресурсом, на якому також слід публікувати матеріали проти поточної реалізації Дія Сіті.
Також важливий момент – «бути в телевізорі», і він не менш потужний, ніж соцмережі.
Олександр Медовой поділився інсайдом, що на «розгон» меседжів міні-цифри у різних медіа та на телеканалах було витрачено сотні тисяч доларів. Весь річний бюджет Харківського кластеру – близько 200 тисяч доларів, більша частина якого йде не зарплати 12 співробітників. Тобто піар-бюджету, такого як у міні-цифри, – немає і близько, тому Олександр сильно просив учасників кластеру «подати хто скільки зможе».
Серед достойних уваги інсайдів також мене зацікавили наступні:
«Арахамія насправді не причому до ДС»
«Готується партія айтішніків»
«Насправді в українському ІТ існує три позиції: 1/ нам це не треба; 2/ треба, але з червоними лініями; 3/ спокійно приходимо і розказуємо «дивіться ось що буде»
Наприкінці Олександ Медовой видав надихаюче гасло:
«Або ми разом – або нас порахують».
От прямо мурахи по шкірі. Точно як за часи Майдану.
Єдине, чого я не зрозумів загалом у позиції як Харківського, так і Львівського ІТ-кластерів: чому, вщент розгромивши усі до єдиного аргументи на користь Дія Сіті, вони продовжують підтримувати «саму ідею Дія Сіті»?
Це як розказати жінці детально про усі її недоліки, але в кінці сказати «ну ти ж розумієш, я все одно тебе люблю, хоча ти і товста».
У чому тоді полягає «світла ідея»?
Знизити податки для ІТ? Так чому лише для ІТ? Усі в країні працюють на ФОПах, і це легально.
Заборонити маски-шоу? Так давайте для всіх заборонимо, не лише для ІТ-компаній. Це якось несправделиво.
Замість реформування судової системи будем якимось чарівним чином на окремих віртуальних територіях застосовувати іноземне право, яке ніяк не налазить на нашу країну? Це не світла ідея, колеги, це концентрований інфантилізм а-ля «якби тобі дали чарівну паличку, які б ти три бажання загадав?»
Загалом я в захваті від аргументів спікерів кластеру, просто отримав інтелектуальний оргазм. Тому що побачив колосальну кількість однодумців серед розумних людей схожої професії.
Але поясніть мені, колеги, чому ж ви продовжуєте підтримувати «саму ідею Дія Сіті»?
Точніше – у чому вони полягає, чиста та шляхетна Ідея?
З меседжів мініцифрових я розумію, що це у кращому випадку Дія Сіті – це утопія, у гіршому – корупція, безжальний совок та тиск на бізнес.
Тому я повністю підтримую тих колег, які протестують проти ідеї Дія Сіті як такої.
Так, країни потрібна реформа податкової політики, судової системи, правоохоронних органів, прокуратури, і ще багато чого.
Створити чудовий палац з лебедями та фонтанами посеред жебрацьких фавелів – погана ідея. І ще це неможливо зробити. Тобто перегнути усіх через коліно і щось побудувати – можна, але щасливо жити у тому палаці ніхто ніколи не буде.
This is the Way.
Такий Шлях.
P.S.: Колеги з Харківського ІТ-кластеру просили поширювати усе, про що говорили на конференції, тож я саме це і роблю, вже як можу.
Про це саме також прошу і вас, мої шановні однодумці та читачі у мордокнижці.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.