Позашкільна освіта у воєнний та повоєнний час

Позашкільна освіта у воєнний та повоєнний час

Позашкільна освіта у воєнний та повоєнний час.
Сьогодні взяла участь у Всеукраїнській нараді “Позашкільна освіта у воєнний та повоєнний час”, яка проходила у форматі ZOOM-конференції. Перед учасниками виступили:
Сергій Бабак, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, наголосив на необхідності функціонування закладів позашкільної освіти у воєнний та повоєнний час, відмітивши “шалений потенціал позашкільної освіти”.
Павло Сушко, народний депутат України, заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків порушення прав дітей.
Зупинився на питанні гарантованого Конституційного права дітей на життя та освіту. Не залишив поза увагою питання реалізації творчих талантів та дозвілля дітей, збереження національної ідентичності та самобутності. “Війна поставила перед закладами позашкільної освіти нові виклики та завдання, які позашкілля вдало вирішує”- відмітив Павло Миколайович.
Олег Єресько, Генеральний директор Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України
підняв питання ролі позашкільної освіти у формуванні фахівця-професіонала, наголосив, що позашкіллю належить провідна роль у формуванні громадянина України. Зупинився на питанні недопущення скорочення мережі закладів позашкільної освіти.
Василь Григорович Кремень, президент Національної академії педагогічних наук України, наголосив, що позашкільна освіта повинна бути більш розвинутою, ніж була у довоєнний час.
Роман Гурак, Голова державної служби якості освіти України, звернув увагу учасників наради на доступності та якості позашкільної освіти, збереженні та розвитку мережі закладів. Наголосив, що результати навчання у школі напряму корегуються зайнятістю дітей у закладах позашкільної освіти.
Роман Грищук, народний депутат України, Голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, підняв питання щодо необхідності прийняття мораторію на закриття закладів позашкільної освіти у воєнний та повоєнний час.
Продовжено нараду у панельних дискусіях, розгляд питань:
1. Державна політика у сфері позашкільної освіти, на якому зупинився Віктор Сальков, керівник експертної групи з питань позашкільної та інклюзивної освіти Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України.
Підняв питання стратегічних напрямків позашкільної освіти в умовах воєнного стану та основних напрямів діяльності закладів позашкільної освіти в умовах воєнного стану.
Віктор Васильович наголосив, що керівник-позашкільник повинен бути умотивованим та міг у роботі використовувати свої інновації.
Про державно-громадське партнерство говорила Олена Биковська, президент МАПО. Зупинилася на роботі освітянського фронту, розкрила трьохрівневу модель функціонування позашкільної освіти у воєнний час: державний, регіональний та рівень закладу освіти. Олена Володимирівна підкреслила основні напрямки позашкільної освіти у воєнний та повоєнний час.
2. Регіональна політика у сфері позашкільної освіти, де розглядалося питання ставлення представників громад до дітей, до закладів позашкільної освіти. Своїм досвідом поділилися представники органів місцевого самоврядування та координатори позашкілля різних регіонів України.
Своєю плідною роботою представники позашкілля наближаються до Перемоги та підтримують молоде покоління нашої держави!
Олена Биковська

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти (IAASE), голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України