Прапор України

Прапор України

Дуже багато істориків та науковців досліджували у свій час тему прапора.

Різні історичні дані, дослідження, записи в літописах висвітлюють цю тему по-різному. Всю цю науково – популярну інформацію можна знайти на просторах інтернету, але питання не в цьому.

Питання в тому, як  правильно, доступно і зрозуміло донести маленьким українцям всю цю складну інформацію. Необхідно дати пояснення правильно, чітко і лаконічно, не перевантажуючи дитячий мозок зайвою інформацією.

Під час навчання ми проводимо дослідницькі роботи і разом з учнями шукаємо цікаву інформацію на різні теми. Робота цікава, клопітка, а головне кожна дитина може розкритися зі своєї особливої, індивідуальної сторони.

Цього разу була тема «Прапори», а саме прапор України (блакитно-жовтий) та прапор УПА (червоно–чорний). І головним завдання дослідження було порівняти, що є спільного між ними, а що відмінного.

Отже, в ході здобутої інформації ми дізналися, що офіційно синьо–жовту атрибутику почали використовувати у 1848 році, від початку українського національного відродження в Галичині та Буковині. Головна влада того часу оголосила своїм гербом жовтого лева на блакитному тлі і синьо–жовтий прапор. Цей самий прапор, тільки з жовтою смужкою вгорі був державним стягом УНР. Жовтий колір означав СОНЦЕ, блакитний вважали за ВОДУ.

Під цими кольорами відбулося три проголошення Української державності: 1917, 1941, 1990 роках. В 1917 році  після великої революції кольори на прапорі «перевернули». Із жовто-блакитного він став синьо–жовтим.

Щодо кольорів стягу Січових стрільців, то вони мають червоний і чорний кольори. Символізують кров та землю. Козаки під цими кольорами ходили в походи та йшли на смертний бій.

Існує такий міф, що стяг має бути не синьо–жовтим, а жовто–блакитним, і те, що його «перевернули» – є головною причиною негараздів, які випадають на долю України. Ймовірно, тому, що вода топить сонце. А як сказав Джохар Дудаєв ще в 90-х роках: «в Україні все буде добре, коли зійде українське сонце». То може варто «перевернути» стяг? Щоб він знову майорів жовто – блакитний кольором, і українське сонце ніколи не заходило за обрій.

Висновок, який винесли діти: «Якщо жовто-блакитний прапор опустити в червону фарбу він перетвориться на червоно–чорний». І цей експеримент нам ще раз доводить, що в житті все взаємопов’язано.