Про перейменування вулиць в Тетієві

Про перейменування вулиць в Тетієві

Про перейменування вулиць в Тетієві.
Вчора було 22 червня. 81 рік і один день тому на українську землю прийшла Друга світова війна. Вчора я бачила в стрічці багато постів, які відмітила вподобайками. Але є ті, які ніби правильні, лиш дії говорять про зворотнє.
Наприклад, Тетіївський міський голова, в своєму зверненні до громади від 22 червня пише, що: «наш священний обов’язок – навіки зберегти пам’ять про воїнів-визволителів, які вигнали ворога з нашої землі та здобули перемогу. Ми вшановуємо фронтовиків, трудівників тилу, вдів та дітей війни».
Гарні слова, так? Але в той же час комісія з питань дерусифікаціїї приймає рішення про перейменування вулиці Цвіткова в місті Тетієві. Ця вулиця названа на честь Петра Васильовича Цвіткова, який очолював підпілля на Тетіївщині під час Другої світової війни та був вбитий фашистами 22 грудня 1942 року. В той же час комісія виносить на обговорення пропозицію про перейменування вулиці на честь місцевого жителя Івана Дуба. Про нього відомо, що він входив до банди Оверка Куравського, є одним із учасників погромів 1919-1920 років року в Тетієві, на травень 1942 року досить комфортно себе почував в Берліні, звідки вів листування ще з одним із учасників Тетіївського погрому письменником Аркадієм Любченком, котрий працював на фашистів в редакції газети в окупованому Києві. Все це описано самим Любченком в своєму «Щоденнику». Як бачимо з пропозицій перейменування, то члени комісії пропонують вшановувати погромників і колаборантів, і перейменовувати вулиці названі іменами борців із з нацизмом у Другій світовій війні.
2 червня відбулося засідання комісії з перейменування. Але досі не була винесена пропозиція комісія на громадське обговорення в офіційних каналах міської ради в соцмережах та на офіційному сайті. Натомість обмежилися маленькою заміткою в газеті «Тетіївська земля» від 10 червня, яка виходить невеликим тиражем. Це мабуть для того, щоб якомога більше тетіївчан взяли участь в обговоренні. В замітці сказано, що пропозиції приймаються протягом 10 днів з моменту публікації, тобто до 20 червня. Сьогодні вже 23 червня, а жителі міста навіть не в курсі, що обговорення вже три дні як закінчилося. Фото замітки було надіслано мені колишнім Тетіївським міським головою Русланом Майструком. Тож дивіться, що вам наперейменовували.
А ще місяць до засідання, комісія напрацьовувала які вулиці та як перейменовувати. В результаті вийшло так як і в радянські часи, лиш тоді всі вулиці всіх міст були поголовно Леніна, Пушкіна і т.д., а зараз Курбаса, Теліги, Довженка. Всі ті, хто ні тоді, ні нині не мав відношення до Тетієва. Хіба за виключенням вулиць на честь: письменника Миколи Кравчука, поета Івана Драча, голови колгоспу Сергія Марченка, хоча по останньому теж величезне питання.
Натомість в історії Тетіївщини було чимало людей чиїми іменами варто називати вулиці.
П’ять Праведників Народів Світу: Чорна Марія, Булига Лідія, Полінська Дарина, Тертична Марія, Боюс Василина.
Блаженна Римо-Католицької церкви Марцеліна Даровська. Жила певну частину часу в Тетієві, була дружиною власника Тетієва Кароля Даровського та саме в Тетіївському костелі Успіння Пресвятої Богородиці був зроблений запис про її хрещення. Батьки Марцеліни Даровської, Ян Котович та Максимілія Ястшембська поховані в Тетієві.
Леон Метельський – останній настоятель Костелу Успіння Пресвятої Діви Марії в Тетієві. У віці 80 років відважно витримував переслідування разом з парафіянами, захищав костел аж до 1921 року.
Геніальний музикант Філ Спіталні. Створив відомий в усьому світі жіночий оркестр, про який був знятий фільм «В джазі лише дівчата». Удостоєний зірки на «Алеї слави» в Голлівуді. Частина родини Філа Спіталні загинула в єврейському погромі в Тетієві в 1920 року.
Український вчений, доктор фіз-мат наук, професор Бориса Бублика.
Український майстер з художньої обробки дерева, заслужений художник України, твори якого зберігаються в Чернівецькому та інших музеях України Василь Шевчук.
Український учений, доктор технічних наук, винахідник, заслужений діяч науки і техніки України Борис Костецький.
Один із засновників Української Центральної Ради Федір Крижанівський.
Краєзнавець та митець Михайло Сабадаш.
І це лише перший невеликий список.
Насправді таких людей в рази більше. Та це і мало би бути роботою комісії з перейменування.
Для прикладу. В 2016 році в Тетієві були перейменовані вулиці на честь загиблих воїнів АТО: Віктора Гуменюка та Юрія Марценюка; краєзнавця Лаврентія Похилевича, мистецтвознавця та художника Степана Яремича, академіка Байраківського, першого Тетіївського міського голови Якова Краснєнкова, письменника та поета Івана Стогнійчука, поета Якова Орланда, князя Януша Острозького, завдячуючи якому Тетієву був наданий привілей на самоврядування за Магдебурзьким правом. Ще була вулиця на честь очільника єврейської самооборони Гірша Турія, яку оскаржив в суді діючий депутат міської ради від «Свободи».
Не хочеться завершувати на негативній ноті, але доведеться. За наявною в мене інформацією, деякими членами комісії висловлювалися пропозиції перейменувати вулицю, названу на честь першого Тетіївського міського голови Якова Краснєнкова. Саме на його плечі випала важка доля відбудовувати розвалене в погромах місто. І саме завдяки йому Тетіїв із села, отримав спочатку статус селища, а потім статус міста. І таке відношення членів комісії до людини, яка відродила місто – неприпустиме.
Отакі справи.
З надією на здоровий глузд депутатів Тетіївської міської ради, які будуть голосувати за затвердження нових назв вулиць.
На світлині зображений Петро Васильович Цвітков, очільник Тетіївського підпілля.
Олена Коцеруба

Виконавчий директор МАОМС «Асоціація Інвестиційно-привабливих громад», засновник ГО «Єдина громада – єдина мета», заступник Тетіївського міського голови 2018-2020 років, журналіст.